Hoogbejaarde rechter geeft zichzelf levenslang

30 september 2014

Er is een probleem met Ruth Bader Ginsburg, een van de negen rechters van het Federaal Hooggerechtshof in de VS. Enfin, probleem. Mevrouw Ginsburg is 81 maar wil niet pensioen.

Nu zijn er wel meer wel hoogbejaarde rechters actief in de VS, want federale rechters worden voor het leven benoemd en sommigen kiezen er voor om tot het einde hunner dagen te blijven zetelen.

Ruth Bader Ginsburg is een voorvechter en pionier inzake vrouwenrechten. Zo heeft ze altijd consequent haar steun uitgesproken voor het recht op abortus.

Ze was een van de eerste vrouwen in de VS die een succesvolle juridische carrière wist uit te bouwen en de tweede vrouwelijke rechter ooit die benoemd werd in de Supreme Court. En daarin blijft ze dus volharden.

Als haar gevraagd wordt of ze ontslag gaat nemen terwijl president Obama in functie is - zodat hij een rechter met haar signatuur kan voordragen - antwoordt ze: "Wie zou Obama vandaag de dag kunnen benoemen? Ik ken niemand die ik graag als vervanger zou zien. Ik zal wel voelen wanneer het niet meer gaat. Maar nu gaat het now prima."