Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Hooikoorts of Covid-19? Zo kan je het onderscheid maken tussen allergie en een besmetting met het virus

ma 6 apr. - 5:52

Het mooie weer is slecht nieuws voor mensen die last hebben van hooikoorts. De lucht zit vol pollen en dat levert hen vaak klachten aan de luchtwegen op. Hoe kunnen zij het onderscheid maken met Covid-19, de ziekte die het coronavirus kan veroorzaken en die vaak net dezelfde symptomen met zich meebrengt? Professor Peter Hellings van het UZ Leuven weet raad.
Man met zakdoek

Het is stralend weer met temperaturen die tot boven de 20 graden Celsius kunnen oplopen. Voor de meeste mensen is dat goed nieuws, maar voor mensen die last hebben van hooikoorts betekent het dat hun allergie volop kan opspelen. De lucht zit immers vol pollen waardoor ze moeten niezen en andere klachten aan de luchtwegen hebben.

Nu het coronavirus het land in zijn greep heeft, doen zulke klachten mogelijk denken aan Covid-19. Dat is de ziekte die het virus kan veroorzaken en die eveneens in eerste instantie problemen aan de luchtwegen met zich meebrengt. Hoe kunnen hooikoortspatiënten het onderscheid maken met hun allergie? Professor en neus-, keel- oorarts Peter Hellings van het UZ Leuven legt het uit.

Bekijk de tips van Peter Hellings:

1. Wat zijn de symptomen van hooikoorts en hoe verschillen die van Covid-19?

"De voornaamste symptomen van hooikoorts zijn een verstopte neus, neusloop, jeuk in de neus en de ogen, rooddoorlopen ogen en vaak ook niesbuien", zegt Hellings.

"De symptomen van een coronavirusinfectie zijn tot op een zeker niveau gelijklopend, maar mensen die daaraan lijden merken vaak een verlies van geur en smaak op. Ze vertonen daarnaast soms koorts en hebben een algemeen ziektegevoel."

"Dat laatste is vaak toch minder het geval bij mensen die louter hooikoorts hebben. Bovendien weten zij meestal waar hun klachten vandaan komen omdat ze die in voorgaande jaren ook al hadden. Nog een verschil is dat mensen met hooikoorts vaak klachten aan de bovenste luchtwegen hebben, terwijl mensen met Covid-19 meestal problemen aan de lage luchtwegen hebben."

2. Hoeveel mensen in België hebben last van hooikoorts?

"Ongeveer 25 procent van de bevolking heeft een luchtwegallergie", zegt Hellings. "Dat is eigenlijk bijna een epidemische proportie, maar niet iedereen heeft ernstige klachten. Bovendien heeft een deel van die groep een allergie voor huisstofmijt of andere allergenen die in de lucht hangen. 10 tot 15 procent van de bevolking heeft echt een pollenallergie. Het kan dan gaan om boompollen, graspollen of een combinatie van beide."

Momenteel zijn het vooral boompollen die in de lucht hangen, legt weerman Frank Deboosere op zijn beurt uit. "Rond deze tijd is het de berk die problemen geeft. We verwachten honderden korrels per kubieke meter. Ook de UV-index is vandaag hoog dus mensen mogen niet vergeten voldoende te smeren om zich tegen de zon te beschermen."

3. Wat kunnen mensen met hooikoorts het beste doen?

"We adviseren patiënten met hooikoorts om zich optimaal te behandelen met de beschikbare medicatie", zegt Hellings. "Het kan dan gaan om antihistaminica in tabletvorm of sprayvorm die de allergische reactie onderdrukken of om cortisonehoudende neussprays. Er is even discussie geweest of die veilig zijn in tijden van corona, maar op dit moment hebben we geen elke aanwijzing dat we die therapie niet meer mogen toepassen."

"Een groep patiënten met hooikoorts krijgt momenteel een vaccinbehandeling of immunotherapie. Die blijven ze best volgen, tenzij ze een ernstige coronavirusinfectie hebben. Bij een milde coronavirusinfectie, kunnen de vaccinbehandeling gewoon blijven volgen."

"Zoals tijdens elk pollenseizoen adviseren we patiënten met hooikoorts om contacten met pollen zoveel mogelijk te vermijden. Ze kunnen zich natuurlijk niet helemaal isoleren, maar ze kunnen piekmomenten toch proberen uit de weg te gaan. Overdag kunnen ze hun woning beter niet verluchten en ze houden dan ook hun ramen beter gesloten. Wandelingen of fysieke inspanningen doen ze beter 's morgens vroeg of 's avonds laat. Dan is de concentratie pollen in de lucht lager."

"We bevelen patiënten met hooikoorts aan om zich goed te laten behandelen. Een deel van hen is drager van het coronavirus zonder dat ze symptomen hebben. Het virus zit dan in hun neus zonder dat ze klachten hebben. Als zij veelvuldig niezen en de neus snuiten wegens hun hooikoorts, kunnen ze het virus verspreiden."

Bron: vrtnws.be

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet