Hoop als tegengif voor doemdenken

26 september 2019
Journalist Joris Luyendijk zoekt in zijn boek 'Hoop' uit wat er wél goed gaat in de wereld, tegen het doemdenken in.

Woedend en emotioneel was Greta Thunberg op de VN-klimaattop in New York begin deze week. Ze vuurde een apocalyptische tirade af op de verzamelde wereldleiders. Meteen kwamen verhitte discussies op gang of zo'n donderpreek niet het omgekeerde effect heeft.

De Nederlandse journalist en antropoloog Joris Luyendijk ziet geen graten in de speech van Thunberg, zegt hij in 'De Wereld van Sofie'. Heftige taal is geoorloofd om politici in te peperen dat het 5 voor 12 is voor onze planeet en ze dringend 'echte' maatregelen moeten nemen. 

Maar het risico van een te heftige boodschap is dat mensen afhaken. Zoals met roken. Als je rokers waarschuwt dat hun sigaret waarschijnlijk hun dood zal worden, gaan ze er net één op steken! Het komt er dus op aan een goed evenwicht te vinden in je betoog. 

Je moet mensen ook 'perspectief' bieden, zegt Luyendijk. In zijn nieuwe boek ‘Hoop’ laat hij 100 wetenschappers, kunstenaars en ondernemers vertellen wat hen 'hoop' geeft. Hij zoekt uit wat er ‘wel’ goed gaat in de wereld, tegen al het doemdenken in.

'Hoop' van Joris Luyendijk is uitgegeven door Maven Publishing, Amsterdam

Beluister het gesprek met Joris Luyendijk via Radio 1 Select (Je vindt er de meest recente audiofragmenten)

Lees ook: