"Hope Hicks streek zelfs de broeken van Donald Trump terwijl hij ze aanhad"

1 maart 2018
De Amerikaanse president Donald Trump moet alweer op zoek naar een nieuwe communicatiedirecteur. Hope Hicks, die ook nauw betrokken was bij zijn verkiezingscampagne, heeft haar ontslag gegeven.

Met Hope Hicks verliest president Trump een van zijn meest trouwe metgezellen. Hicks was van in het begin betrokken bij de verkiezingscampagne van Trump. Ze was verantwoordelijk voor de communicatie en trad op als woordvoerder.

Haar gebrek aan ervaring in de politiek weerhield haar er niet van om ook in het Witte Huis belangrijke communicatierollen op te nemen. Zo nam ze in september vorig jaar het roer over van communicatiedirecteur Anthony Scaramucci, die het maar enkele dagen had uitgehouden als directeur.

Volgens bronnen in het Witte Huis slaagde ze erin om orde op zaken te stellen en de relatieve rust in het communicatieteam te laten terugkeren.

9 uur ondervraagd

Gisteren werd Hicks nog 9 uur lang op de rooster gelegd door de commissie die onderzoekt of er sprake was van Russische inmenging bij de presidentsverkiezingen van 2016. Volgens het Witte Huis heeft die ondervraging niks te maken met het ontslag van vandaag.

Trump heeft al gereageerd op het ontslag van Hicks. "Hope is fantastisch en ze heeft het uitstekend gedaan de afgelopen drie jaar. Ze is uitermate intelligent en bedachtzaam. Ik zal ze missen."

Broeken strijken

In welke mate is dit een probleem voor Donald Trump? Björn Soenens ging er dieper op in, in De Ochtend. "Dit is een lastige baan. In tijden van Trump is het moeilijk om aan communicatie te doen, om al die crisissen te beheersen" zegt hij. Hope Hicks was een van de absolute vertrouwelingen van Trump, hij heeft erg veel steun aan haar gehad:

Er gaat zelfs een verhaal dat ze zoveel vertrouwen genoot dat ze zijn broeken streek terwijl hij ze aanhad, tijdens zijn campagne op het vliegtuig.

"Ze deed werkelijk alles voor hem" vervolgt Soenens "Zij was ook de enige die omkom met zijn grillen en goestingen."

Hicks neemt nu een time-out. Trump hoopt dat ze terugkomt tegen zijn herverkiezingscampagne. 

Herbeluister het interview met Soenens:

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Radio 1 Select