“Hopelijk gaan we meer ‘hybride’ leven, een deel online maar ook een deel offline”

27 mei 2020
© John Schnobrich (via Unsplash.com)
Dinsdag sprak ‘Achter De Feiten’ met ondernemers, woensdag met mensen uit de digitale wereld. Want de coronacrisis heeft hen én ons weer een stuk dichter bij de toekomst gebracht. Karolien Debecker gaat in gesprek met technologie-expert Steven Van Belleghem die zelf ook zijn leven heeft moeten omgooien en Pieter Van Leugenhagen die een bedrijf heeft in virtual reality en de wereld voor zijn ogen ziet veranderen.

Brengt deze crisis ons in een technologische stroomversnelling? Volgens de twee gasten in 'Achter De Feiten' alvast wel. Hoe gaan wij in de toekomst vergaderen, events bezoeken, naar lezingen gaan en opleidingen volgen? De toekomst wordt maf. Het gaat ons leven blijkbaar drastisch veranderen.

Als we met meer dan drie online vergaderen zouden we eigenlijk VR moeten gebruiken.
Pieter Van Leugenhagen

De voordelen zijn ook duidelijk, het bereik van een digitaal event of lezing via VR kan veel groter zijn én het is ook beter voor het klimaat.

“In november was ik voor een klant in Dubai, toen heb ik een lezing gegeven voor 100 man, maar nu kunnen we digitaal 44.000 van hun werknemers bereiken.
Steven Van Belleghem

De technologie staat nu nog niet honderd procent op punt dat is vervelend, het internet werkt niet altijd mee bijvoorbeeld. "We staan aan het begin van een revolutie. Ik hoop ook steeds als ik aan een lezing begin, hopelijk houdt het internet het vol. Dan moet ik mijn kinderen van Netflix houden."

Maar er zijn de afgelopen weken wel belangrijke stappen gezet om de nieuwe technologieën democratischer te maken, zodat iedereen er binnenkort van kan profiteren.

Toch pleiten beide ondernemers niet voor een complete vervanging van het ‘echte leven’ door het digitale leven, we moeten gewoon vaker de keuze maken: komen we online of offline samen?

Ik was vroeger in de week amper thuis. Het leven is nu aangenamer. Ik gawandelen, samen met het gezin eten. Het is fantastisch. Ik wil graag naar een ‘hybride model’ gaan waar ik beide werelden kan combineren want nu mis de echte wereld ook wel.
Steven Van Belleghem

‘Hybride’ gaan leven, een combinatie van online en offline om het beste van twee werelden te beleven.

Beluister de integrale uitzending van 'Achter De Feiten':

Lees ook: