Horeca Vlaanderen: "Witte kassa voor alle horecazaken in ruil voor zes procent btw op niet-alcoholische dranken

30 juni 2022
© Priscilla Du Preez (Unsplash)
Horeca Vlaanderen stelt voor om het systeem van de witte kassa uit te breiden naar alle horecazaken, van bruine kroeg tot voetbalcafetaria. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. In ruil vraagt de beroepsvereniging aan de politiek extra steunmaatregelen bij de stijgende prijzen en het personeelstekort, zoals een btw-verlaging op niet-alcoholische dranken. Matthias De Caluwe, CEO van Horeca Vlaanderen, geeft meer uitleg in 'De Ochtend'.

Sinds 2016 is een witte kassa verplicht voor horecazaken die meer dan 25.000 euro omzet uit voeding halen. De maatregel moest zwartwerk tegengaan. Als compensatie konden de horecazaken profiteren van enkele voordelen zoals flexi-jobs of onbelaste overuren.

Voor Matthias De Caluwe, CEO van Horeca Vlaanderen, mag die maatregel uitbreiden naar alle horecazaken, ook als er geen voeding wordt verkocht: "Wij pleiten voor dezelfde regels voor dezelfde activiteiten, dat is solidair voor ondernemers onder elkaar." Volgens De Caluwe kan een uitbreiding de overheid zo'n 157 miljoen euro opbrengen.

Daartegenover moeten voor Horeca Vlaanderen wel extra steunmaatregelen komen voor de sector. Want de horeca heeft het moeilijk door het personeelstekort, de stijgende energie- en voedselprijzen en de stijgende lonen.

Btw-verlaging voor niet-alcoholische dranken

Daarom pleit Horeca Vlaanderen voor zes procent btw op alle niet-alcoholische dranken. De Caluwe: "In de supermarkt verkopen ze frisdrank aan zes procent, bij takeaway ook maar bij ons aan tafel is het éénentwintig procent." Die maatregel kost de overheid volgens eigen berekeningen wel 257 miljoen euro. Toch vindt De Caluwe zijn vraag realistisch: "We vragen niet het onmogelijke, maar het redelijke. Onze sector was voor corona gemiddeld al ongezonder dan andere sectoren. Dit voorstel kan het fundament van de horecabedrijven versterken."

De maatregel is bedoeld om de horeca zuurstof te geven. De klant op café of restaurant zou volgens De Caluwe op zijn kassaticket niets merken van een btw-verlaging.

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook