“Hou op met oma’s en opa’s af te schilderen als een stelletje technologisch achtergestelden”

21 mei 2015
Luk Schoonbaert ergert zich aan de uitspraak van Nicolas Mertens van ‘Familienieuws’ dat oma’s en opa’s geen gebruik maken van de sociale media: “Het zijn wel die oma’s en opa’s die dat uitgevonden hebben he!”

Nicolas Mertens deed zijn uitspraak over oma’s en opa’s vrijdag tijdens Hautekiet, toen het ging over 'radicale vernieuwers'.

 

Luk Schoonbaert luisterde mee, en stuurde ons meteen deze tweet:

#hautekiet er moet gestopt worden met het stigmatiseren van de oma's en de opa's !

— luk schoonbaert (@nicebeard) May 15, 2015

Dat vraagt om enige uitleg. We schenken hem ‘de minuut’:

 

Ik werd gisteren 65, ik werk al 40 jaar in de IT-sector en ik heb 5 kleinkinderen, waaronder een kleindochter van 9 jaar. Ik ben dus al een opa sinds m’n 56e. En ik erger me dood als mensen zeggen dat wij oma’s en opa’s niet met sociale media om kunnen gaan.

In de reclame zie je dat ook al: grootouders zijn een stelletje grijsaards, die in het beste geval op een terras of een fiets zitten of – godbetert – op een rollator , ze zijn met pensioen en ze kunnen niet meer mee, en al zeker niet met Twitter en Facebook.

Maar wat die jonge mensen vergeten is dat àl die dingen uitgevonden zijn door ons, oma’s en opa’s. Zonder ons geen internet, geen GSM, geen 2-, 3- en 4G netwerken, geen chips die smartphones en tablets mogelijk maken, enzovoort.

Meer nog: wij gebruiken die sociale media ook, maar we zijn er wel verstandiger mee: wij gooien bv. niet zomaar onze privégegevens te grabbel voor de hele wereld. Mijn conclusie: hou op met de oma’s en opa’s af te schilderen als een stelletje technologisch achtergestelden, en neem er liever een voorbeeld aan. Ten slotte lopen wij hier al wat langer rond.