"Hou papa's langer thuis"

17 augustus 2017
Onze zomergast Thomas Vanderveken pleitte na geboorte van zijn zoon Otto voor meer vaderschapsverlof, wat zorgde voor een golf van reacties. “Veronique had drie maanden, een vader in Vlaanderen moet doorgaans na tien dagen terug aan de slag.”

“Na de geboorte van mijn zoon heb ik zelf een maand verlof genomen” zegt Thomas Vanderveken. “Omdat ik het zelf wou en omdat ik voelde dat het goed was, zowel voor het kind als voor de mama.”

"Als we willen dat mannen een zekere verantwoordelijkheid opnemen in het huishouden dan moeten we ze vanaf het begin responsabiliseren door ze thuis te houden" zegt Thomas. "Die tien dagen zijn echt niet meer van deze tijd."

Het is moeilijker om op je 25 jaar tegen je werkgever te zeggen dat je een maand thuisblijft

Dat Thomas op zijn 35 jaar vader is geworden maakte het voor hem net iets makkelijker: “Doordat je iets verder staat in je carrière heb je iets meer ruimte en tijd om daar aandacht aan te besteden. Het is moeilijker om op je 25 jaar tegen je werkgever te zeggen dat je een maand thuisblijft.”

Thomas hoopt dat de verlenging van het vaderschapsverlof in de wet ingeschreven wordt. “Bij grote multinationals met geld worden mannen tot soms wel acht weken doorbetaald om thuis te kunnen blijven. Dan voel je toch een zeker discrepantie tussen de overheid die achterloop op maatschappelijke trends en de bedrijven die vooroplopen.”