Houden zeven millimeter gras ons van de winst tegen Panama?

18 juni 2018
Het gras in het stadion van Sotsji is te lang. Toch volgens de normen van bondscoach Martinez, want de lengte van 25 millimeter valt perfect binnen de reglementering van de FIFA. Peter Vandenbempt sprak erover in ‘Nieuwe Feiten’.

Op een WK dient de lengte van het gras tussen de 22 en 28 millimeter te liggen, dus met 25 millimeter lijkt op het eerste gezicht niets aan de hand. “De lengte van het gras is niet zozeer een probleem, maar wel in combinatie met de dikte”, zei Peter Vandenbempt in 'Nieuwe Feiten'. “Blijkbaar is het gras in Sotsji dikker. En als het dan wat langer is dan normaal, dan zou het wel eens een probleem kunnen zijn. Een probleempje, voor alle duidelijkheid, want we zijn nog altijd op de Wereldbeker. Van elke mug wordt hier een olifant gemaakt.”

De Duivels zijn het gewend om op korter gras te spelen. In het trainingscentrum in Tubeke bijvoorbeeld is het gras 18 millimeter lang. “Dat is toch zeven millimeter verschil”, aldus Vandenbempt. “Voor alle duidelijkheid: je gaat de Rode Duivels straks niet zien struikelen over het gras, de bal rolt gewoon wat minder soepel. En de Belgen hebben net een vlotte balcirculatie nodig tegen het verdedigende Panama. “

Imagokwestie

Vandenbempt sprak gisteren met bondscoach Roberto Martinez over de lengte van het gras. Hij had gezien dat het spel van de Serviërs daardoor wat stroever verliep. Martinez nam zelfs contact op met de FIFA, maar die waren kordaat: het gras zou op 25 millimeter blijven. “Dat heeft er dan weer mee te maken dat de FIFA in de allereerste plaats wil dat het er goed uitziet. Het is hier redelijk droog in Sotsji. Als je het gras dan wat korter maait, dan zou het kunnen dat het er minder mooi, fris en groen uitziet. Niets is belangrijker voor FIFA dan het imago.”

De warmte in Sotsji kan volgens Vandenbempt ook een rolletje spelen in de match tegen Panama. Maar de impact ervan mag, net als de lengte van het gras, niet allesbepalend zijn. “Dat ze daar niet mee komen aandraven”, zei Vandenbempt.

Beluister hieronder het volledige interview met Peter Vandenbempt in ‘Nieuwe Feiten’: