Houdt doping het ego in stand?

17 februari 2022
© Flo Karr (Unsplash)
Wanneer atleten beschuldigd worden van dopinggebruik, valt hun imago in duigen. Waarom overschrijden ze toch die grens? Wat doet hen grijpen naar verboden middelen? Johan Desmadryl, sportpsycholoog, heeft het over de verlokking van prestatie bevorderende middelen.

Beluister het gesprek met Johan Desmadryl in 'De Wereld van Sofie' via Radio 1 Select

Wanneer sporten evolueert naar topsport, verandert ook de perceptie van de atleet, aldus Johan Desmadryl. “De waarden worden herschikt.” De pret van het sporten primeert minder, de prestatie krijgt een groter belang. “Een talentrijke sporter heeft passie, maar wordt nu ook excentriek beloond.” Dat leidt volgens hem tot een nieuwe mindset. “Er is een ander kader, waarin ook de beste medische begeleiding aanwezig is.”

Geen weg terug 

Vaak nemen sporters hun toevlucht tot verboden middelen in het tweede luik van hun carrière, aldus Desmadryl. “Ze willen meekunnen met de jonge garde.” Zodra de doping gebruikt wordt, is een grens overschreden. De beleving verandert onomkeerbaar, zegt Desmadryl. “Zonder extra middelen, behaal je de overwinning op eigen kracht. Na dopinggebruik is er de boodschap: ik heb het kunnen doen door dit middeltje. There is no way back.”

Na dopinggebruik is er de boodschap: ik heb het kunnen doen door dit middeltje. There is no way back

Kinderen beleven sport authentiek 

Desmadryl laakt het financiële aspect van topsport: “Het verkracht de situatie en haalt de schoonheid weg.” De meest pure, authentieke beleving van sport, ziet hij bij kinderen. “Zij zijn onbezoedeld bezig met sport.”

Ook in amateurmiddens is doping helaas geen uitzondering: “Het zelfbeeld, het ego moet in stand gehouden worden.” Dat betreurt Desmadryl. Sport draait volgens hem over “het beste uit jezelf halen, niet per sé de beste zijn.”
Het streven naar beter worden, vindt hij cruciaal.

Ondanks het wijdverspreide gebruik van verboden middelen, blijven de stadions gevuld. Dat verwondert Desmadryl niet: “De mens wil bloed zien, de vuile achterkantjes. Het is la kermesse.”

Beluister het gesprek met Johan Desmadryl in 'De Wereld van Sofie' via Radio 1 Select

 

Lees ook: