Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Hout is pak goedkoper dan anders: "Prijs stuikt in elkaar door massale houtkap na aantasting door letterzetter"

za 2 nov. - 8:08

Wie dit jaar al hout heeft aangekocht, heeft het misschien al gemerkt: het hout is een pak goedkoper. Dat komt omdat bomen nu massaal gekapt worden, omdat ze geteisterd worden door de letterzetter, een keversoort die zich door de bomen graaft. "Doordat er zo veel hout gekapt is, is de houtmarkt verzadigd en stuikt de prijs in elkaar", vertelt Jan Seynhaeve van Bosgroep de Zuiderkempen in De Ochtend.
Foto: Gekapte bomen

Over heel Europa worden er de afgelopen tijd veel fijnsparren gekapt. De reden? Een kleine parasiet, genaamd "de letterzetter", die zich te goed doet aan fijnsparren. "Om de verspreiding van de letterzetter zo sterk mogelijk te vermijden, wordt er veel gekapt", zegt Jan Seynhaeve van Bosgroep de Zuiderkempen in De Ochtend. Dat moet relatief snel gebeuren, want de boom sterft snel af. "Als de boom dood is, is die bijna niets meer waard."

Veel hout gekapt, en dus veel hout te koop

Er wordt veel hout gekapt, en dus is er ook veel hout te koop. En dat heeft gevolgen voor de prijs. "Doordat er zo veel hout gekapt is, is de houtmarkt verzadigd en stuikt de prijs in elkaar."

Doordat er zo veel hout gekapt is, is de houtmarkt verzadigd en stuikt de prijs in elkaar

Zo was Seynhaeve vorige week op een openbare houtverkoop in Ravels. "30.000 kuub hout werd er te koop aangeboden, 75 procent daarvan is ingehouden geweest wegens te lage prijzen. De prijs ligt de helft lager dan normaal. Normaal krijgen we 30 à 35 euro per kuub, dit jaar 15 euro."

De prijs ligt de helft lager dan normaal

Het is overigens niet alleen een probleem in ons land, ook in bijvoorbeeld Duitsland, Zweden en Tsjechië zijn er miljoenen kuub hout gekapt.

Waarvoor wordt dat hout nu gebruikt? "Een fijnspar kan men voor alles gebruiken: spaanplaten, energie, paletten, meubels, papier. Maar als de kwaliteit achteruitgaat, worden de toepassingen beperkter en beperkter." Als brandhout is de fijnspar dan weer niet zo interessant. "Het is geen duurzaam hout, verpulvert snel. En er zijn heel veel kleine takjes."

Wat zijn de gevolgen voor onze bossen?

Wat zijn nu de gevolgen voor onze bossen. "Er wordt veel fijnspar gekapt, omdat het dringend is. Maar ik denk dat er uiteindelijk minder gekapt zal worden, omdat er bijna niets meer verkocht wordt. Vooral de import heeft nu een grote impact op de prijs, en op het beheer van de komende maanden in Vlaanderen."

Bron: VRT NWS en De Ochtend

Beluister het volledige gesprek:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet