Huilen en dansen tegelijk

3 februari 2017
"Niet alleen geluk. Niet alleen tristesse. Maar de beide, tegelijk: melancholie. Het is niet omdat we dansen dat we onze problemen moeten verstoppen. Het is belangrijk om erop te dansen. Zo genees je van de bruutheid van het leven. Je kan dansen en huilen tegelijkertijd."

Goeie quote van Stromae, uit het programma College Tour op de Nederlandse televisie. Past mooi in het betoog van Johan Petit en Adriaan Van Aken dat melancholie overal is.

Johan en Adriaan hebben over melancholie een theatervoorstelling gemaakt. Het is te zeggen, ze hebben de melancholie eerst bestudeerd, daar werd een boek over gemaakt, ze hebben er een symposium over georganiseerd en nu, helemaal op het einde van dat proces, geven ze er een lezing over. Die heet: Het einde is nabij.

Zo noemen ze het zelf: een lezing. Maar als theatermakers een lezing geven, lijkt dat al snel op theater. Wij zijn gaan kijken en we vinden niet dat het een lezing is. Een lezing is stoffig. Het is theater.

U moet gaan kijken, het is de moeite. Enkel als u echt niet kan, echt geen tijd, bedlegerig, geen babysit, enkel dan, dan moet u naar Interne Keuken luisteren.