Huisartsen willen meer aandacht voor hun veiligheid

5 december 2017
Vandaag begint voor de correctionele rechtbank in Kortrijk het proces rond de vermoorde huisarts Patrik Roelandt. Het ideale moment voor de Vlaamse vereniging van huisartsen Domus Medica om meer aandacht voor de veiligheid van hulpverleners te vragen.

Op 1 december 2015 ging dokter Patrik Roelandt op huisbezoek bij een patiënt. Tijdens dat bezoek valt de patiënt hem aan met een mes. Hij overlijdt. De patiënt was geen onbekende voor het gerecht.

Hoe vaak zo'n gevallen gebeuren, is niet duidelijk. "Daar zijn eigenlijk te weinig cijfers over", zegt Roel Van Giel van de Vlaamse vereniging van huisartsen Domus Medica in De Ochtend. "We hebben een meldpunt rond agressie, maar daar zijn maar een beperkt aantal meldingen binnengekomen. Het gaat om zo'n 105 meldingen. Terwijl een enquête bij de VUB aangeeft dat 34 procent van de hulpverleners aangeeft dat ze al in contact kwam met agressie. Maar ze doen er meestal niks mee, omdat ze niet weten hoe of omdat ze de patiënt niet in de problemen willen brengen."

"De agressie gebeurt tijdens de consultatie, door patiënten die door de dokter gekend zijn, maar evengoed op huisbezoek door patiënten die niet gekend zijn of zelfs hun begeleiders", zegt Van Giel. Domus Medica vraagt daarom om maatregelen. "Er zijn nu al stappen gezet, maar er is blijvende aandacht nodig."

Sinds begin dit jaar is er al een versoepeling van het beroepsgeheim, waardoor gegevensuitwisseling tussen en artsen en politie makkelijker is geworden. "Maar nu moet minister van binnenlandse zaken Jambon eindelijk ook werk maken van de beloofde omzendbrief, die politiezones vraagt om samen met artsen een plan uit te werken voor hulpverleners die zich in een onveilige situatie bevinden", zegt Van Giel.

"Daarnaast moet er ook een app komen voor zorgverleners, met een alarmknop die de politie automatisch waarschuwt. Er bestaan al alternatieven, zoals de 112-app die iedereen kan gebruiken, maar nu moet er ook een specifieke app komen voor huisartsen", vindt Van Giel. "Daarnaast moet ook het systeem van wachtpost uitgebreid worden. Artsen die werken met wachtpost krijgen een chauffeur en zijn dan dus niet alleen. Want de meeste problemen doen zich voor als de huisarts alleen is. Niet alle gemeenten doen hier aan mee, dus daar moet verandering in komen."

Bron: vrtnws.be