Huishoudhulp Lindsey: "Iedereen mag mijn job eens een maand overnemen"

28 november 2019
De huishoudhulpen die met dienstencheques werken, protesteren vandaag tegen de lage lonen in de sector. Byloo belde met een van hen, Lindsey Lambert. “Ja, natuurlijk zijn we kwaad.”

De vakbonden eisen een loonsverhoging van 1,1%, maar dat zien de werkgevers niet zitten. “Ik snap dat niet”, zegt Lindsey Lambert. “Ik werk 33 uur per week, dat is in onze sector bijna een voltijdse job. Ik verdien netto €1200 tot €1300 per maand. Ik kan daar net mee rondkomen, maar collega’s die niet voltijds kunnen werken hebben het heel moeilijk.”

“Waarom willen de werkgevers ons geen loonsverhoging van 1,1% geven?”, vraagt Lindsey zich af. “Dat is sowieso al niet meer dan een peulschil.”

“De werkgevers mogen eens een maand mijn job proberen, en ik zal hun stoel innemen. Na een maand zullen ze beseffen wat onze job inhoudt en hoe hard we moeten werken.”

“Want vergis je niet: poetsen is bijzonder hard werken. We lopen trappen op en af met emmers en stofzuigers. En de to do-lijstjes van onze klanten worden steeds langer. En als we thuiskomen, kunnen we daar ook nog eens beginnen te kuisen.”

“Een correcte verloning is een vorm van respect”, vindt Lindsey. “Want respect krijgen we sowieso niet vaak. Een gewone ‘dank je wel’ kan er bij de meeste klanten niet meer van af.”

Lees ook: