Huiswerk: kijk naar Game of Thrones

30 september 2017
Er zijn mensen die naar Game of Thrones kijken voor de spanning. Anderen kijken voor de seks. Er zijn er ook die oprecht verliefd zijn op Jon Snow, en een niet onaanzienlijk deel van de kijkers kijkt omdat ze het nu al zoveel seizoenen volhouden en willen weten hoe het afloopt.

Katharina Van Cauteren kijkt uit wetenschappelijke belangstelling. Nee, echt niet voor de spanning of de seks. Want in het eerste het beste museum, weet ze, is meer naakt te zien, meer expliciete seks (NSFW) en meer bloedvergieten dan in zeven seizoenen televisie.

Tv-kijken voor de wetenschap dus. Meerbepaald uit kunsthistorische belangstelling. In elke aflevering van Game of Thrones zijn beelden en composities te herkennen die de makers geleend hebben van schilders uit een ver verleden. De dode John Snow bijvoorbeeld die u hierboven opgebaard ziet liggen, is een beeldcitaat: een referentie naar De anatomische les van dokter Tulp, een schilderij van Rembrandt.

Katharina Van Cauteren zit zaterdag aan de keukentafel. Ze kan niets laten zien, vandaar dat we huiswerk geven. Kijk voor de zekerheid vannacht nog gauw een paar seizoenen Game of Thrones. Maar ga op tijd slapen zodat u weer wakker bent als om elf uur Interne Keuken begint.