Huizenhistories

28 september 2020
Auteur Stefan Hertmans heeft een nieuw boek uit: "De Opgang". Het gaat over een huis in het Patershol in Gent waarin hij jarenlang woonde. Gaandeweg kwam de auteur de geschiedenis van het huis te weten. Het bleek de woning van Vlaams SS-man Willem Verhulst. In “De Opgang” kruipt Hertmans als het ware in de huid van het huis, en beschrijft wat er zich mogelijk tussen de muren afgespeeld heeft. De Wereld van Sofie vandaag over de vaak bijzondere geschiedenissen achter de gevels van onze huizen.

Als je een huis of appartement koopt, zie je vaak nog sporen van de vorige eigenaar. Behangpapier dat een bepaalde levensstijl doet vermoeden, achtergebleven streepjes op de muur van de kinderen die er ooit hun grootte lieten aflijnen. Een donkere plek op de muur verraadt waar er liefst gezeten werd. Meestal gaan we er zo snel als mogelijk met de borstel over. Om het ons huis te maken. Maar, steeds meer mensen blijken de jongste jaren op zoek te gaan naar de geschiedenis van hun woonst. Via hun stadsarchief bijvoorbeeld. Jan D'Hondt, hoofdarchivaris van het Stadsarchief in Brugge, weet wat je zoal te weten kan komen.

Lotte De Caluwé trok met Bernard Schotte van Monumentenzorg Brugge naar één van de drukbezochte winkels in de Brugse Steenstraat om er te leren over een dramatische gebeurtenis, die er zich honderden jaren geleden afspeelde...

Nico en Liesbeth kochten vier jaar geleden een charmante witte villa in Ranst. De vorige eigenaars zijn ondertussen al overleden, maar toch geven ze af en toe nog een teken van leven via kleine boodschappen en briefjes die Nico en Liesbeth overal verstopt in huis terugvinden. Het ene briefje al wat cryptischer dan het ander. Brecht Devoldere ging op huisbezoek.

Voor al wie houdt van wat geschiedenis en van huizen en van de geschiedenis van huizen, is “At Home” van Bill Bryson een must read. Ward Bogaert is lid van de fanclub.

En ja hoor, er wàs een luisteraar met fantastisch huis-verhaal : Tanja Mariën. Tanja kocht in 2017 een huis in de Ardèche. Tot haar verbazing vond ze op zolder honderden brieven terug van een van de vorige eigenaars die ambulancier was in de Eerste Wereldoorlog en brieven schreef naar zijn geliefde. Een ontroerende passage er uit: “ik schrijf je vanuit de loopgraven des doods”.