Huurprijzen van winkelpanden in steden dalen

22 augustus 2018
De huurprijzen van winkelpanden in de steden dalen. Dat blijkt uit een nieuw rapport dat De Tijd kon inkijken. Vooral in de kleinere steden zoals Roeselare, Tongeren en Turnhout daalt de huurprijs met 10 tot 30 procent. "Dat komt onder meer omdat e-commerce steeds populairder wordt" zegt vastgoedmakelaar Boris Van Haare in 'De Ochtend'.

Te weinig parkeerplaatsen, langdurige werken of het aanleggen van een voetgangerszone: het zijn verschillende factoren die ertoe bijdragen dat we minder en minder gaan shoppen in winkelcentra in de steden. Het gevolg? Retailers zijn niet meer geneigd om een winkel te openen in het stadscentrum. En daardoor dalen de prijzen van de winkelpanden.

Het gaat voornamelijk om de winkelpaden in kleinere steden zoals Roeselare, Tongeren en Turnhout. Daar zijn er prijsdalingen van 10 tot 30 procent. Maar ook in de grote steden zoals Antwerpen en Brussel zijn er belangrijke prijsdalingen van 15 à 30 procent voor grote winkeloppervlaktes. "De winkelcentra aan de periferie van de steden houden zich nog vrij stevig," zegt Boris Van Haare, retail partner bij Cushman & Wakefield, de grootste makelaar voor retailvastgoed. "Daar kan je wel gratis parkeren en meestal zijn die winkels ook makkelijk toegankelijk."

Naast parkeergelegenheid en wegenwerken, speelt ook de opmars van e-commerce een rol. "De e-commerce maakt vandaag 15 tot 20 procent uit van de gemiddelde retailer. Dat is meer dan de grootste winkels die ze hebben op de Meir in Antwerpen of de Nieuwstraat in Brussel."

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'