"Hydroxychloroquine wordt niet meer gebruikt in België"

26 mei 2020
© George Frey / AFP
Het malariaproduct hydroxychloroquine wordt niet meer gebruikt in België. Dat zegt Jasperina Dubois, intensivist van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt in 'De Wereld Vandaag'. Het malariamedicijn is in het begin van de coronacrisis wel gebruikt in ons land, maar steeds onder goede begeleiding.

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft aangekondigd dat het tijdelijk stopt met klinisch onderzoek naar hydroxychloroquine. Je weet wel, het medicijn dat opeens veel aandacht kreeg omdat Donald Trump het preventief nam tegen het coronavirus.

Intussen blijkt uit onderzoek dat het medicijn niet werkt voor het coronavirus en bovendien gevaarlijke bijwerkingen heeft. "In een proefopstelling gebeurde de vermenigvuldiging van het virus minder snel. Het werkte in een schaaltje. Bij de mens is nooit een voordeel aangetoond", zegt Jasperina Dubois in 'De Wereld Vandaag'.

"Dan moet je de voor- en nadelen tegen elkaar afwegen, de nadelen zijn groter dan de mogelijke voordelen", zegt ze. Het product kan hartritmestoornissen uitlokken. "Er zijn andere producten die meer aandacht verdienen om te onderzoeken dan dit middel."

Er zijn andere producten die meer aandacht verdienen om te onderzoeken dan dit middel.

Beluister het gesprek met Jasperina Dubois via Radio 1 Select (Je hoort er de meest recente fragmenten van Radio 1)

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Radio 1 Select