HYSTERIE!!!

25 januari 2019

Hysterie bestaat niet.

Vroeger wel, nu niet meer. Afgeschaft in 1980. Toen is het geschrapt uit de DSM, de Officiële Telefoonboek der Psychiaters. In de eeuwen daarvoor was zenuwziek zijn voornamelijk iets voor dames van stand, type Eline Vere, Anna Karenina of Emma Bovary. Je kon daar goed geld mee verdienen. Pilletjes, poedertjes, apparaten die wij tegenwoordig vibrators zouden noemen, of praten met dr. Freud. Niks hielp. Tot nu. Nu is het afgeschaft. Voltooid verleden tijd. Hoewel...

Hysterie is overal.

Je moet eens op HLN.be kijken. Of op Twitter. Als het over Zwarte Piet gaat. Of over migranten. Of vrouwen. Of het klimaat. Of noem maar op. We leven in hysterische tijden. Iedereen gilt maar wat. We hebben het nog nooit zo goed gehad, het is nog nooit zo veilig geweest, en toch sukkelen we van noodkreet naar paniekaanval, van alarmtoestand naar angstpsychose. War on Terror. War on Drugs. War on Weetikveel. Wat is dat toch met ons? Waar komen die plotse vlagen van onredelijkheid vandaan? Hoe kan het dat we zo bevangen zijn door een psychiatrische aandoening die niet bestaat? 

Filosoof en criminoloog Marc Schuilenburg heeft daar lang en diep over nagedacht. En een hoop onderzoek naar gedaan. Het resultaat is een boek: ‘Hysterie. Een cultuurdiagnose.’ Hij zit zaterdag rustig en bedaard aan onze keukentafel.