"I am the king of the divan" ... Leve Plastic Bertrand en andere one-hit wonders

25 september 2017
Vandaag is het 'One-Hit-Wonder Day', de dag waarop we muzikale eendagsvliegen in de bloemen zetten. Wij gingen op zoek naar Belgische groepen die éénmalig een succes scoorden in België en daarna van de radar verdwenen...

Plastic Bertrand - Ça plane pour moi

"Ça plane pour moi" kwam uit in 1977, en werd een hit in onder andere Oostenrijk, Engeland, Frankrijk, Nederland en België. Ook in de Verenigde Staten kwam het nummer de hitlijsten binnen, als derde nummer Franstalige nummer ooit na "Dominique" van Soeur Sourire en "Je t'aime, moi non plus" van Serge Gainsbourg en Jane Birkin. 

Plastic Bertrand, geboren als Roger Allen François Jouret, wordt vermeld als componist en uitvoerder van het nummer, maar niets is minder waar. In realiteit werd het nummer geschreven én ingezongen door Bertrands producer, Lou Deprijck.

Pas de deux - Rendez-vous 

Pas De Deux was een van de negen acts tijdens de Belgische preselectie voor het Eurovisiesongfestival in 1983. Rendez-vous werd door de jury als winnaar gekozen, tot grote woede van het aanwezige publiek. Toen de groep het nummer na afloop van de stemming opnieuw speelde, werden ze dan ook op een fluitconcert onthaald. 

Het nummer kreeg later toch de Zomerhit-trofee en Rendez-vous was het eerste nummer dat radiozender Studio Brussel draaide toen de zender in 1983 in de ether ging. Pas de deux ging niet veel later kopje onder. 

The Wallace Collection - Daydream

The Wallace Collection was een groep vijf begenadigde muzikanten, die elk een zeer diverse muzikale achtergrond hadden. Samen konden ze 20 instrumenten bespelen. Hoewel de groep twee albums uitbracht en enkele kleinere hits scoorde, kent het grote publiek de uitsluitend band van het nummer "Daydream"

Van het nummer werden twee miljoen exemplaren verkocht, het werd een hit in 20 landen. Artiesten als Claude François, Beta Band, Paul Michiels, Lupe Fiasco en I Monster maakten van Daydream hun eigen versie en scoorden er een hit mee. De baslijn van Daydream is gebruikt in het nummer Ike's Rap II van Isaac Hayes.

Radio 1 Select