Identiteit, sociaal contact én fysiek contact: daarom vinden we een verzorgd kapsel zo belangrijk

3 februari 2021
© Benoit Doppagne (Belga)
Waarom vinden veel mensen hun kapsel zo belangrijk? Cultuursocioloog Pascal Gielen (Universiteit Antwerpen) beantwoordde de vraag in 'De Wereld Vandaag'. Identiteit, sociaal contact én fysiek contact zijn volgens hem de sleutels.

Verwilderde haardossen: ze kleuren meer dan ooit het straatbeeld nu kappers al zowat 3 maanden zijn gesloten als onderdeel van de coronamaatregelen in ons land. Voor sommige mensen weegt hun coronacoupe zwaar door, zo zwaar dat ze zich slecht in hun vel voelen.

Dit probleem herkent ook minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A). "De vaststelling is dat veel mensen toch wel heel erg nood hebben aan de kapper", zei hij in 'De Ochtend'. "Mensen durven zich gewoon niet te vertonen en voelen zich erg slecht met een coronakapsel. Voor veel mensen is naar de kapper gaan dus een grote nood aan het worden."

Voor veel mensen is naar de kapper gaan dus een grote nood aan het worden.
Frank Vandenbroucke

Identiteit opbouwen, sociaal contact en aanrakingen

Cultuursocioloog Pascal Gielen (UA) legt in 'De Wereld Vandaag' uit waarom een verzorgd kapsel voor velen zo belangrijk. Identiteitsvorming is een eerste grote reden die hij aanhaalt. "Een kapsel is het enige waarmee je door de mand kan vallen vandaag de dag. We kunnen onze identiteit indekken met kleren, maar je kapsel verraadt wie je bent. Denk maar aan grijze haren of een uitgroei."

Ook sociaal contact speelt volgens hem een grote rol. De kapper vervult immers een belangrijke sociale rol. Een gesprek kunnen hebben is heel belangrijk, zeker voor mensen in isolement, en waar kan je beter praten dan bij de kapper, zegt Gielen.

"Je kapsel verraadt wie je bent"

Een laatste reden waarom we een kapsel zo belangrijk vinden, is volgens Gielen fysiek contact. "Mensen hebben nood aan fysiek contact, aanrakingen. Dat doet de kapper bijvoorbeeld door je haar te wassen. Het klinkt misschien banaal, maar het is heel belangrijk, zeker voor mensen die alleen wonen. Een kapper zal het misschien niet willen horen, maar fysiek contact is wel erg belangrijk."

Of we snel van ons coronakapsel verlost zullen zijn, komen we waarschijnlijk te weten op vrijdag 5 februari. Dan beslist het Overlegcomité of de kappers op 13 februari opnieuw open mogen.

Beluister het gesprek met cultuursocioloog Pascal Gielen in 'De Wereld Vandaag':

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook: