"Ieder had zijn eigen waarheid en achteraf blijf je alleen met twijfels en chaos over"

28 september 2018
Belga
Brett Kavanaugh, de Amerikaanse kandidaat-opperrechter voor het Hooggerechtshof, zit in nauwe schoentjes. Hij wordt beschuldigd van seksueel misbruik, en moest zich verdedigen tegenover een Senaatscommissie. VRT-journalist Björn Soenens zag vooral een furieuze man, die zich niet gedroeg zoals je van een rechter zou verwachten.

Kavanaugh wordt beschuldigd van seksueel misbruik door hoogleraar Christine Blasey Ford. Zij getuigde eerder op de dag al voor de Senaatscommissie. Kavanaugh zelf bleef ontkennen dat hij ooit in zijn leven een vrouw heeft aangerand. Hij is niet van plan om zich terug te trekken als kandidaat. Kavanaugh hield een emotioneel betoog in de Senaatscommissie waarin hij meermaals in tranen uitbarstte of met een krop in de keel zijn neus ophaalde. Hij vindt de hele zaak een politieke afrekening.

"Waar we naar op zoek waren, was de waarheid, maar die waarheid is niet aan het licht gekomen, iedereen had zijn eigen waarheid", analyseert Amerikacorrespondent Björn Soenens in De Ochtend. "Het was bijna een parabel van deze tijd. Ieder zijn eigen waarheid en achteraf blijf je alleen met twijfels en chaos over. Dat is de indruk die velen hier hebben, ik ook."

 

Kavanaugh weigerde een FBI-onderzoek. Dat is toch opvallend

"Soms zijn de dingen heel voor de hand liggend. Als de waarheid gezocht wordt, waarom wordt er dan geen onderzoeksteam van de FBI of van de lokale politie aangesteld om het onderzoek te voeren en de waarheid boven water te halen? Dat was toch opvallend bij Kavanaugh, hij weigerde zo'n FBI-onderzoek. Hij zei: jullie zijn hier de rechters, jullie moeten de conclusies trekken."

Boos, woest en furieus

Soenens vindt dat Kavanaugh zich tijdens zijn getuigenis ook niet gedroeg zoals je van een rechter zou verwachten. "Los van waarheid of leugen, kwam hij voor mij niet over als een rechter, hij handelde niet zo, hij klonk niet zo, hij was boos, hij was woest, hij was furieus. Je kunt je dat voorstellen als je vals beschuldigd wordt, maar zoals hij overkwam, dat was bijna om bang van te worden."

"Kavanaugh gedroeg zich in zijn verdediging ook opvallend politiek, en dat doen rechters in het Hooggerechtshof normaal nooit, ook al worden ze wel politiek benoemd", vervolgt Soenens. "Hij beschimpte de Democraten, hij toonde minachting voor de leden van de commissie, kwam erg destructief over. Hij zei zelfs: dit alles is wraak uit naam van de Clintons. Mijn mond viel daar toch wel van open."

Nog in de running?

De vraag blijft of Kavanaugh nog een kans maakt om opperrechter te worden. "Zeker, zeker", stelt Soenens. "Na de sterke getuigenis van Christine Blasey Ford dacht iedereen dat hij wel mocht inpakken, maar hij heeft voor zichzelf uitgemaakt: ik ga niet luisteren naar haar. Hij heeft zich op zijn eigen getuigenis voorbereid. Hij heeft zijn achterban weer overtuigd. Het zou wel eens kunnen dat hij het nog altijd haalt. De president was heel blij met zijn getuigenis. Trump noemt de Democraten nu ook weer de schuld van alles, hij heeft het over een vuil politiek spel."

Deze namiddag komt de Senaatscommissie samen om te stemmen, al is het niet zeker of een meerderheid zich achter Kavanaugh zal scharen. De stemming in de voltallige Senaat zou ergens volgende week gebeuren. "De kansen zijn nog altijd fifty fifty", besluit Soenens.

Bron: vrtnws./deochtend

Herbeluister