Iedereen danst (coronaproof) op ‘Jerusalema’: "Misschien had de hele wereld dit nodig?”

26 augustus 2020
Dansen op 'Jerusalema' (Screenshot Youtube)
Zit het nummer ‘Jerusalema’ ook voortdurend in je hoofd? Nee? Dan zeker wel als je even verder leest en luistert. De song van dj Master KG is dé zomerhit van 2020. En dat is niet alleen aan de aanstekelijke beat van het nummer te danken, maar ook aan het (coronaproof) dansje dat erbij hoort. Maar hoe kijken ze er in Zuid-Afrika naar? ‘De Wereld Vandaag’ vroeg het aan correspondent Elles Van Gelder in Kaapstad.

“Ze staan er hier ongelooflijk van te kijken” zegt Elles Van Gelder. “Dj Master KG, het brein achter het nummer, komt uit een klein dorpje in Popo, een provincie in Zuid-Afrika. Toen hij de beat maakte, had hij wel het gevoel dat hij goud in handen had, maar dat het zo internationaal zou doorbreken, had hij ook nooit verwacht.” Het nummer werd in Zuid-Afrika trouwens al eind 2019 uitgebracht. En ook daar was het een zomerhit: want de zomermaanden zijn er in december en januari.

Het nummer werd vervolgens écht groot nadat er een ‘dance challenge’ aan gekoppeld werd. Na Zuid-Afrika werd het nummer immers opgepikt in Angola, waar jongeren erop gingen dansen, “en daarna is het als een olievlek verspreid over de hele wereld. De originele versie van het nummer is al 99 miljoen keer bekeken.”

(lees verder onder de video)

De taal van het nummer, het Zulu, spreekt mensen ook enorm aan. ‘Jerusalem is mijn thuis, bescherm me en leid me’ wordt er gezongen. “Als het in het Engels gezongen was, wat ook een van de officiële talen is in Zuid-Afrika, was het misschien niet zo aangeslagen” zegt Van Gelder. “Het is echt een gospelliedje, en in het Engels zou je het misschien vooral in kerken gehoord hebben, of op plaatsen waar mensen heel gelovig zijn.”

“Het gaat echt om de klanken en de beats, en niet zozeer over wat er gezegd wordt” besluit Van Gelder. “Zuid-Afrika is ontzettend trots dat ze een exportproduct hebben dat zo positief is. Vooral tijdens coronatijden hadden ze het nodig. En misschien had de hele wereld dit nodig, als een soort van opsteker?”

Beluister het gesprek met Elles Van Gelder in 'De Wereld Vandaag':

Lees ook:

Radio 1 Select