"Iedereen die z'n kind nu naar kleuterschool of crèche stuurt, zal scheef bekeken worden"

26 maart 2021
© Charles Deluvio (Unsplash)
Het gemeenschapsonderwijs GO! zal zijn kleuterscholen sluiten. Het Katholiek onderwijs adviseert zijn kleuterscholen ook om de lessen te onderbreken. Enkele scholen blijven open. Kind en Gezin deed een oproep om je kind niet naar de crèche of de opvang te sturen. Dit alles zorgt voor veel chaos bij gezinnen. Hoe moeten ouders het dan wél geregeld krijgen? Gezinspsychologe Nina Mouton roept op tot mildheid. "Je wordt al snel gezien als diegene die niet solidair is."

Het wordt puzzelen voor heel wat gezinnen. Je moet het maar geregeld krijgen, werken en de kinderen opvangen. Gezinspsychologe Nina Mouton merkt dat gezinnen onder druk staan. “Ik hoor heel veel wanhopige ouders.” Ze is dan ook teleurgesteld in de manier van aanpak. “Ik denk dat we structurele maatregelen hadden verwacht en nu zitten we terug op dit punt.”

"Iedereen die z'n kind nu naar kleuterschool of crèche stuurt, zal scheef bekeken worden" vertelt ze in ‘De Wereld Vandaag’. Mouton wil daarom oproepen tot mildheid voor de gezinnen. “Er is ook zo iets als mentaal of psychisch welzijn.”

Voor veel ouders is de combinatie thuiswerken en kinderen opvangen, niet eenvoudig. Veel van hen willen wel beroep doen op scholen. “Maar dan word je snel gezien als diegene die niet solidair is.”

Het is mijn taak om aan de alarmbel te trekken

“Probeer maar eens thuis te werken met een kleuter of peuter. Dat is niet te doen. Het is of werken of de kinderen opvangen” maakt Mouton duidelijk. Ze beseft de ernst van de zaak. “Het is mijn taak als gezinspsycholoog om aan de alarmbel te trekken voor alle gezinnen.”

Paniek bij ouders

“Dit is zwaar voor ouders” vertelt ze. Hyperventileren, gespannen, stress, paniek. Het zijn klachten waarmee ouders bij Mouton aankloppen. Een opvangnet zoals de grootouders, is nu ook geen optie. Mouton duidt de problematiek op lange termijn nog eens. “Als de crisis voorbij is, dan gaan we zien wat de schade is op mentaal en psychologisch vlak.” Ze geeft nog eens de duidelijke boodschap, “Ik denk dat we moeten proberen om voor onszelf te zorgen en mild zijn voor elkaar.”

Beluister het gesprek met Nina Mouton in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select 

Lees ook: