“Iedereen heeft recht op vrije meningsuiting, zolang het maar dezelfde mening is als de onze”

21 april 2018
Over minder dan 6 maanden is het zover. 14 oktober: dan zullen de lokale Belgische verkiezingen doorgaan. En daarvoor werden al enkele witte konijnen uit de hoed getoverd die zich kandidaat zullen stellen voor een bepaalde partij bij de gemeenteraadsverkiezingen. Soms wetende waar ze aan beginnen, soms ook niet. Bert Kruismans, stand-up comedian koos de witte konijnen als held van de week.

"Beste wit konijn,

u heeft het dus toch gedaan. U bent straks kandidaat bij de gemeenteraadsverkiezingen, ergens in dit vlakke land. U heeft er vast lang over nagedacht, vrienden en familie geconsulteerd en u gaat er voor, zoals dat zo mooi in het persbericht stond.

Heeft u er enig idee van waar u aan begint? Natuurlijk niet. En toch doet u het. Dat siert u. Weet in elk geval dat u vanaf nu een publiek leven leidt.

Elk glas te veel, elke kilometer te snel zal u meteen stevig worden aangerekend. Want u heeft een voorbeeldfunctie. Ja, dat is effe schrikken, ik ken dat. Ergens, in een Vlaamse aanbouwveranda, zit een ijverige internettrol met te veel vrije tijd en een pijnlijk gebrek aan vrienden nu al uw digitaal verleden uit te pluizen. Elke tweet, elke snipper op de sociale media die u ooit de wereld instuurde, ligt nu reeds onder een microscoop. Vanaf nu bent u ook persoonlijk verantwoordelijk voor alle schandalen die UW partij sinds de Tweede Wereldoorlog met zich meezeult. Ook al verklaart u nog 1000-maal dat u net in de politiek stapt omdat u de dingen anders wil.

Verscheidene uwer stadsgenoten weigeren u voortaan nog de hand te schudden. U heeft kleur bekend, de verkeerde kleur. U bent dus uiteraard onrein. Want iedereen heeft het recht op vrije meningsuiting in dit land, zolang het maar dezelfde mening is als de onze. Voor uzelf is de handdruk met wie dan ook wel een verplicht nummer. Waag het niet in supermarkt of treinstation uw gedachte te laten dwalen en ook maar één begroeting over te slaan. U gaat meteen als een verwaande praalhans door het leven.

Als u reeds, geheel toevallig, een zogenaamde Bekende Vlaming was, zet u dan extra schrap. Journalisten zullen u uitnodigen voor een interview over uw ideeën en ambities en dan plots met u een kwisje spelen om uw politieke kennis te testen. Dat doen ze met onnozele vragen waarvan ze zelf het antwoord vonden op Wikipedia. Want een mens kan niet alles weten.

Als uw moeder, vader of grootvader ooit iets of wat betekend hebben in de politiek, heeft u nog meer pech. Dan maakt u deel uit van een politieke dynastie. En dat mag niet. Want iedereen in dit land heeft het recht politiek te bedrijven, tenzij je de dochter of de zoon van een politicus bent, een Vlaming met een bekend gezicht, of een zonderling die de verkeerde godsdienst koos en die het dus aandurft om zomaar op straat te lopen met een vreemd hoedje of een doekje op zijn bol terwijl het die dag in onze superieure cultuur niet eens carnaval was.

Beste wit konijn, ik wens u geen succes toe bij de komende verkiezingen. Waarom zou ik? Ik weet niet eens wat uw plannen zijn. Maar ik wens u wel veel sterkte toe. U kan die vast en zeker goed gebruiken."