Iedereen ruimtevaarder

8 mei 2021
Eén ding is zeker: ons verblijf op Aarde is tijdelijk. Mogelijk verknoeien we het hier zelf en wordt de aarde onbewoonbaar door klimaatverandering, een milieuramp, een oorlog of nog iets anders. Maar ook als dat niet gebeurt zal de zon ooit zo groot worden dat ze de Aarde zal verbranden. Vroeg of laat moeten we een alternatief vinden voor onze planeet. Het is dat, of samen met haar verdwijnen.

Ziezo. Argumentatie klaar. Deze vaststelling volstaat om Nancy Vermeulen volmondig gelijk te geven: de toekomst van de mens ligt in ruimte, de Homo sapiens is een planeetvarende soort, willen of niet. 

Maar er is een andere zekerheid: de mens is gemaakt voor een aards bestaan. De ruimte is dodelijk: geen zuurstof, geen luchtdruk, kosmische straling. Je moet een grenzeloos vertrouwen hebben in technologie om astronaut te willen zijn en moeder Aarde te verlaten.

Nancy Vermeulen heeft dat vertrouwen. Astronaut worden was haar grootste wens, van kindsbeen af. Met dat doel heeft ze fysica gestudeerd, is ze piloot geworden, deed ze aan stuntvliegen, diepzeeduiken en alpinisme. En leerde ze Russisch, want mischien kom je tijdens je astronautencarrière in een Sojoez-ruimtecapsule terecht, en alle opschriften en instructies zijn daar opgesteld in het Russisch.

In haar boek Iedereen ruimtevaarder somt Nancy Vermeulen alle hindernissen en gevaren op die onze post-aardse toekomst in de weg staan. En ze vertelt hoe wetenschappers en technici stap voor stap de moeilijkheden oplossen. Ze doet dat met veel geestdrift want het is haar uitdrukkelijke bedoeling zo veel mogelijk mensen enthousiast te maken voor ruimtevaart.

Eerlijk? Wij zijn nogal gehecht aan het groen van het gras en het blauw van de zee en de lucht. De beelden die we te zien krijgen van het landschap op Mars lijken ons nogal desolaat, een troosteloze rotsige eentonigheid. En wij hebben de Challenger zien ontploffen. Allemaal redenen om blij te zijn dat het nog lang duurt voor de zon sterft. Het zal onze tijd nog wel duren. In de wachtrij voor een ticketje naar Mars laten wij Nancy Vermeulen graag voorgaan.

Maar we hebben haar boek wel gefascineerd gelezen, en morgen zullen we geboeid naar haar luisteren.

Beluister het volledige gesprek :