Iemand ergens nog een guillotine?

24 oktober 2020
Je zou verwachten dat alle Franse kinderen toch wel eens één keer in hun leven oog in oog hebben gestaan met een guillotine. Ergens in een museum of zo, verplichte vragenlijst in de hand. (“Zie je de mand? Waarvoor werd die gebruikt, denk je? Tip: let op de vlekken.”)

Meer nog dan de kokarde en de frygische muts was de guillotine hét symbool van de Franse Revolutie. Net daarom is het heel vreemd dat je nergens in Frankrijk nog een historische guillotine kan gaan bezichtigen. Overal onvindbaar. Geen enkel museum heeft er een. Behalve hier en daar om toeristen te laten griezelen, maar die zijn nep. Dat telt niet.

Waar is de guillotine waarmee de laatste koning onthoofd werd? Zou die echt als brandhout in de open haard zijn geëindigd? In 1792 kreeg elk departement een eigen guillotine. Dat zijn er toch al rap 83. Die kunnen toch niet allemaal in rook zijn opgegaan?

Je zou bijna gaan geloven dat de guillotine nooit bestaan heeft. Tenzij in verhaaltjes. Beetje zoals met de kuisheidsgordel. De Franse literatuur bulkt van de verwijzingen naar de guillotine. Maar waar zijn die dan naartoe? Steffie Van Neste zocht het uit.

Beluister het volledige gesprek :