Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld van Sofie

"Iemand erkenning geven is essentieel, maar een compliment geven moet op een correcte manier gebeuren"

ma 10 feb. - 11:35

Hoe belangrijk is erkenning? Heeft iedereen er evenveel nood aan? Of halen sommigen evenveel voldoening uit een plek op de achtergrond? Elke Van Hoof, klinisch psychologe, professor aan de VUB, reageert in 'De Wereld van Sofie'.
Elke Van Hoof

Erkenning en waardering is wat onze intrinsiek drijft.  Door onszelf te vergelijken met anderen of met ijkpunten in de maatschappij, bepalen we welke richting we moeten nemen om gezien te worden door onze omgeving.

Als die erkenning uitblijft, ontstaat frustratie en onwelbevinden, een verlies aan geloof in jezelf, en dat kan verstrekkende gevolgen hebben. Je komt in een vicieuze cirkel terecht: je hebt iets gepresteerd,  je wordt njet gewaardeerd, je verliest je intrinsieke motivatie, je wordt onzeker, zodat je weer hetzelfde dreigt mee te maken. En dat kan je jaren meeslepen.

Natuurlijk wil niet iedereen even hard in de belangstelling staan, niet iedereen wil eerste viool spelen. Denk bijvoorbeeld aan de meesterknecht in het wielrennen die zichzelf wegcijfert voor zijn kopman. Dat hoeft geen probleem te zijn zolang de waardering van die kopman voldoende aanwezig is.  En dat die eerste viool ook echt leert om die erkenning en waardering op een juiste manier te geven aan die tweede viool.

Wanneer we lange tijd geen erkenning en waardering krijgen verliezen we ook ons vermogen om te horen wanneer iemand ons waardering en erkenning geeft. Iemand een compliment geven moet dan ook op een correcte manier gebeuren, het moet oprecht zijn maar je moet ook zeker nagaan of de ander je compliment wel goed opgemerkt heeft. 

Je kan iemand ook overwaarderen. En dat kan tot een vorm van luiheid leiden, de hersenen krijgen het signaal dat het niet meer zo hoeft,  en dan gaan mensen zich niet meer inspannen. Het is geen gemakkelijk evenwicht.

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet