Ignaas Devisch: "Vol bewondering uw protesten gevolgd tegen grootste bullebak met publiek mandaat, Donald Trump"

7 oktober 2017
Elke week vragen we iemand om een brief te schrijven aan zijn of haar held. Op zaterdag 7 oktober schreef professor Ignaas Devisch een brief aan Carmen Yulin Cruz, burgemeester van San Juan.

Beste Carmen Yulin Cruz, burgemeester van San Juan van het zwaar getroffen eiland Puerto Rico,

Ik heb de afgelopen week vol bewondering uw protesten gevolgd tegen de grootste bullebak met een publiek mandaat, Donald Trump. Niet alleen gaf u terechte kritiek op het uitblijven van de broodnodige steun, u gaf er de president ook van langs na zijn schabouwelijke passage op uw eiland. Zijn ontmoeting met uw functionarissen was inderdaad beschamend maar dat was op zich niet zo verwonderlijk. Deze man leeft nu eenmaal van een doorgedreven narcisme dat met niets of niemand te vergelijken valt. Uiteraard draaide het allemaal rond hem.

The Donald leeft van de illusie dat de hele wereld een soort van weerkaatsing moet bieden voor de goddelijke stralen die hij op de mensheid laat nederdalen.

Het werd natuurlijk helemaal te gek toen hij voor het oog van de camera met keukenrollen begon te gooien. Wat had hij dan in gedachten? Dat de aanwezigen ervoor zouden vechten? Of dat ze kruipend op de grond zijn voeten zouden kussen voor zoveel generositeit van zijn kant? Keukenrollen begot. Van alles waar je nood aan hebt na een orkaan moet dit zowat het laatste zijn.
Mevrouw de burgemeester, met nauwelijks ingehouden woede noemde u Donald Trump een 'chef-miscommunicatie'. Dat vind ik persoonlijk een zeer mild oordeel. We moeten trouwens ophouden met het opvoeren van Trump in allerlei late night shows en lachen om wat hij verkeerd doet.

Zijn daden verdienen een scherper perspectief, met name het volle besef dat deze man nooit had mogen verkozen raken en dat hij een totale schande is voor een presidentieel mandaat. Elke wandaad die hij aan zijn lange lijst toevoegt moeten we op dezelfde manier bejegenen: met zin voor feitenkennis en kritische analyse. Uw uitspraken zijn een mooi voorbeeld daarvan: u zegt waar het op staat. Punt aan de lijn.

En we wisten het al voor de verkiezingen natuurlijk: deze man is wat acteur Robert De Niro vorig jaar al in een filmpje duidelijk maakte: 'Donald Trump is a national disaster'. Ondertussen weten we beter: 'Donald Trump is an international disaster'.

Mevrouw de burgemeester: ik denk dat u zich stilaan de bedenking heeft gemaakt: wat was nu het ergste dat uw eiland kon overkomen? De doordocht van orkaan Maria of het bezoek van Trump? Ik hoop dat u ondanks alles er blijft in slagen uw waardigheid te behouden en de bewoners van Puerto Rico hoop blijft geven. Mijn steun heb je alvast. En die enkele keukenrollen van Trump kun je best wel missen denk ik.

Met de beste groeten

Ignaas Devisch