IJsland welwillender jegens vluchtelingen dan omgekeerd

21 januari 2016
De 'vluchtenlingenstroom' reikt kennelijk niet tot IJsland. Sinds de burgeroolog in Syrië uitbrak, heeft amper een twintigtal Syrische asielzoekers toevlucht gezocht op het eilandstaatje in de Atlantische Oceaan. 
 
Verrassend is dat niet echt. We herinneren ons de verhalen over woelige zeeën en teisterende stormen van de IJslandvaarders. Bovendien is het er koud en een flink deel van de dag ook nog eens donker. Geen droombestemming voor wie een subtropisch klimaat gewend is, quoi.
 
Toch landden er deze week zes Syrische families in Reykjavik. De ontvangst van de 35 asielzoekers was bijzonder warm en hartelijk. Wat zeggen we? Ze werden op de luchthaven verwelkomd door Premier Sigmundur Davíð Gunnlaugsson zelve.
 
De regering belooft dat ze al het mogelijke zal doen opdat de vluchtelingen een nieuw leven zouden kunnen opbouwen in IJsland.
 
Zo te zien staan ook veel IJslanders welwillend tegenover nieuwkomers. Na een Facebook-oproep van schrijver/etnoloog Bryndís Björgvinsdóttir om 5000 asielzoekers op te nemen (100 x zoveel als de overheid er wil toelaten) boden duizenden mensen aan om de reiskosten te vergoeden of onderdak te verschaffen. 
 
Volgens Björgvinsdóttir heeft IJsland vluchtelingen nódig: 'Vluchtelingen zijn potentiële werknemers, ze hebben ervaring en speciale vaardigheden. Ze kunnen onze toekomstige echtgenoot zijn, onze beste vrienden, onze zielsverwant, de drummer in het groepje van onze kinderen, onze nieuwe collega, Miss IJsland 2022, de timmerman die uiteindelijk onze badkamer afwerkt, chef-kok in de kantine, brandweerman, computerspecialist of televisiepresentator.
 
Wat houdt de vluchtelingen nog tegen? Hebben de IJslanders vluchtelingen/inwijkelingen écht nodig? Benieuwd naar de visie van onze IJskandkenner

Radio 1 Select