"Ik ben 36. Mijn oren zijn nog goed. Ik weet wat ik gehoord heb."

16 september 2016
Voor Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten is de zaak met Kamerlid Luk Van Biesen niet gesloten, nadat ze hem gisterenavond onder vier ogen om tekst en uitleg vroeg over het incident eerder die dag in de Kamer. Van Biesen zou tegen SP.A-fractieleider Meryame Kitir gezegd hebben dat ze beter zou terugkeren naar Marokko.

Kitir en Demir in De Ochtend

Meryame Kitir (SP.a) en Zuhal Demir (NV-a) waren te gast in De ochtend.

De gebeurtenissen gisteren in de Kamer zullen heel wat adrenaline hebben opgewekt, maar "ik heb toch redelijk goed geslapen", zegt Meryame Kitir. "Het is jammer dat dit gebeurd is in het kader van het debat over de golf van ontslagen."

Van Biesen zegt dat het niet over mij ging, maar over de mensen van Catarpillar, dat is eigenlijk nóg erger. Als mensen hier al 30 jaar werken, hun baan verliezen en dan te horen krijgen van een parlementariër: keer terug naar uw land, dan is dat ongepast. Zoiets kan niet door de beugel.

"Misschien moeten we mijnheer van Biesen meenemen naar Genk"

NV-A parlementslid Zuhal Demir is ook van allochtone afkomst en was even verontwaardigd over wat gisteren in de Kamer gebeurde.

Ik ben allergisch voor dergelijke uitspraken. Er circuleren nu verschillende versies, maar het maakt niet uit welke versie: dat zeg je niet. Ongepast en onaanvaardbaar.

Demir vindt dat er toch iets moet gebeuren. Aangezien niets on tape staat en moeilijk te bewijzen valt, kunnen sancties moeilijk zijn.

Misschien moeten we denken aan een alternatieve straf en moeten mevrouw Kitir en ik mijnheer Van Biesen meenemen naar Genk. Dan kan hij met jongeren praten die dit ook meemaken en horen hoe zij zich voelen bij dergelijke uitspraken.

 

Meryame Kitir en Zuhal Demir gingen vervolgens in debat over de ontslagengolf. Herbeluister het volledige interview: