Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Fifty-fifty

“Ik ben alleen, ik heb geen kinderen, wat dan?"

do 7 mrt. - 11:15

Wat doe je als vijftigplusser om je voor te bereiden op de dood? Zorg je dat alles geregeld is of sta je er liever niet bij stil? Fifty-fifty zocht het uit.
Foto: Hélène van Herck

“Je moet over alles heel open praten. Ik ben kinderloos, mijn man heeft één dochter en we zijn 10 jaar geleden getrouwd. Toen hebben we onmiddellijk de ‘worst case scenario’ besproken. Wat als jij wegvalt? Wat als ik wegval? Wat als we beiden omkomen? En dan zijn we naar de notaris gegaan”, vertelt Hélène van Herck in fifty-fifty.

Hoe ze haar afscheid wil vieren staat al vast: “Met heel veel champagne, heel veel muziek en een Minnie Mouse pakje als afscheidsoutfit, want bij zoiets is humor heel belangrijk, je moet de dingen kunnen relativeren”.

Maar met degenen die overblijven? Hoe regel je wat er met jouw erfenis gebeurt?

Heel wat Vlamingen en Belgen zijn er wel mee bezig maar ze durven er niet meteen over te spreken, vertelt notaris Carol Bohyn.

De grootste zorg is een goed evenwicht vinden tussen het belang van de kinderen en de bescherming van de partner.

“Als ze niet gehuwd zijn moeten partners goed beseffen dat ze geen erfrecht van elkaar hebben. Ze moeten ofwel een testament maken of eventueel moeten overstappen naar een wettelijke samenwoning”, zegt Bohyn.

Een andere categorie zijn mensen zonder kinderen of partner. “Ik ben alleen, ik heb geen kinderen, wat dan?” reageerde een luisteraar.

“Alleenstaanden maken eerder naar het einde van hun leven toe een beslissing. Zij hoeven zich naar niemand toe te verantwoorden. Vaak gaat de erfenis naar de neven en nichten, vrienden, meter of peter”, aldus Bohyn.

Ook redacteur Ann Lepère worstelt met dat probleem. “Als je kinderen hebt is het meestal evident dat je die kinderen alles achterlaat. Wat ik heb opgebouwd in mijn leven, wie gun ik dat?

De beslissing is allesbehalve simpel. “Ik wil bijvoorbeeld een deel naar goede doelen laten gaan en dan heb je ook nog je inboedel, de meubels, maar ook de persoonlijke dingen, boeken, juwelen. Uiteindelijk is ouder worden een proces van afscheid nemen. En ik denk dat het een goede oefening is voor het einde, voor het grote afscheid.”

Beluister de volledige uitzending:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet