“Ik ben blij dat ik single ben als ik de miserie van koppels hoor”

5 maart 2018
Actrice Kadèr Gürbüz is single en gelukkig. Helaas hebben we vaak het idee dat een vrijgezel eenzaam is. Onterecht vindt Kadèr.

Het aantal vrijgezellen in België stijgt volgens een studie. Actrice Kadèr Gürbüz is zelf single, maar vindt die stijging geen goede evolutie. “Single zijn is op financieel vlak niet gemakkelijk,” zegt ze.

Vaak hangt er maar een zielig plaatje vast aan de vrijgezel. De pers hangt volgens Kadèr een beeld op van de eenzame single, een negatieve connotatie die ze uit de wereld wil helpen. Kadèr is zelf wel een happy single. “Als ik de miserie van koppels hoor, dan ben ik blij dat ik single ben,” zegt ze. Je moet overeen komen in alles: vakantie, uitgaan, jobs, het financiële, … en alles samen beslissen.

Hoe ouder, hoe veeleisender

Ze zeggen altijd dat je moeilijker en veeleisender wordt in je partnerkeuze wanneer je ouder wordt. Kadèr is het daar niet mee eens. Volgens haar weet je gewoon veel meer als je ouder bent, en zie je makkelijker de valkuilen. Je bent dus kieskeuriger omdat je slimmer bent. “Ik zou als zestienjarige op een knappe clochard of drankorgel kunnen gevallen zijn,” zegt ze.

Ik ben bang dat mensen of dieren me zullen verlaten.

“Bindingsangst heb ik niet, verlatingsangst misschien wel,” zegt Kadèr. Ze is bang dat mensen of dieren haar gaan verlaten. Vroeger had ze een hond, Bessie. Het was haar beste vriendinnetje. “Dat beest lag op een dag ineens dood voor mijn neus, en ik wist niet wat er gebeurde,” zegt Kadèr. “Jaren heb ik daar van afgezien,” vertelt ze. Nu heeft Kadèr een nieuwe hond. Maar het vooruitzicht dat het beestje op een dag zal sterven, schrikt haar af. “Ik ben ermee bezig dat ze er over tien jaar niet meer zal zijn, dat is toch niet gezond,” vraagt Kadèr zich af.

Dat is waarschijnlijk ook één van de redenen waarom Kadèr geen kinderen heeft. Normaal overleef je als ouder je kind, maar wat als je kind sterft of verongelukt. “Ik kan amper nog ademen als ik dat soort verhalen lees, laat staan dat ik het zelf meemaak,” besluit ze.

Lees ook: