"Ik ben cooler dan cool. Ik ben Schlager-cool"

2 mei 2019
Jovanka Steele is officieel Vlaamse geworden, want ze heeft het summum van Vlaamse cultuur ontdekt: een schlagerfestival. En Jovanka mag misschien van oorsprong Amerikaans zijn, maar Willy Sommers overschrijdt grenzen beter en efficiënter dan eender welke Boeing of Airbus.

Ik ben de laatste tijd op zoek naar dingen die echt Vlaams zijn, want ik ben onlangs een echte "Vlaam" geworden! Woohoo! Ik heb het perfecte ding gevonden: ik ben naar een schlagerfestival geweest! En ik kan alleen maar zeggen: wauw! Om te beginnen staan de teksten van de meeste liedjes op grote schermen. Dus maakt het niet uit van welk exotisch land dat je komt: "la-la-la-la-la-la! Dit is gemakkelijk. Ja, dat is letterlijk de tekst! Ik ben Vlaams aan het zingen!"

Het was een spirituele ervaring. Want alle schlagerteksten geven ook keigoed levensadvies. "Leef alsof het je laatste dag is." Ja, ik zal dat doen, dankjewel. "Laat de Zon in je Hart." Ik ben al bezig, dank u! "Hou Me Vast, Want Ik Val." Ja, als iemand aan het vallen is, is dat superadvies!

Ik was mijn hele leven lang bang om te dansen zonder eerst twee liter wijn te drinken en daarna was “dansen” misschien ook niet het juiste woord voor rond te springen, op de vloer neer te vallen en “rock & roll, baby!” te roepen tot ik bewusteloos viel. Maar al je onzekerheid over wat je draagt verdwijnt op het moment dat je drie stevige volwassen mannen ziet dansen in smurfenoutfits. Dankzij de betovering van de schlager werd ik plots de meest enthousiaste danser van mijn rij. Niet meer de verlegen weirdo die nooit cool genoeg was. En ik was nuchter!

Maar het mooiste moment kwam toen de show voorbij was en 15.000 mensen die naar de parking aan het wandelen waren samen, "Laat de Zon in je Hart" zongen. Ja, 15.000 mensen, inclusief drie gespierde en getatoëerde smurfen, en ik. Een splinternieuwe Vlaming die geen dag in haar leven cool is geweest. Maar nu ben ik cooler dan cool. Ik ben Schlager-cool.

Lees ook