"Ik ben daar eerlijk in: ik weet heel weinig over politiek"

10 oktober 2017
Joy Anna Thielemans
Joy (Anna) Thielemans voelt zich dom als het op politiek aankomt. Ze vraagt zich in "De Bende van Annemie" hardop af in hoeverre de media daarvoor verantwoordelijk zijn.

"Waar het vaak over gaat in mijn vriendenkring, is iets waar het nooit over gaat. We hebben het de laatste tijd regelmatig over het feit dat we heel weinig over politiek praten. En ik ben daar eerlijk in: ik weet daar heel weinig over!"

Joy Anna Thielemans - Joy voor intimi - vindt het op het internet makkelijk om alles weg te klikken dat haar niet interesseert. En zo komt ze amper terecht bij de verhalen over politiek. "Het voelt als een ver-van-mijn-bedshow. Ik wíl er wel meer over te weten komen, maar vind het zo moeilijk om er voeling mee te krijgen."

Het voelt als een ver-van-mijn-bedshow.

Ze heeft het idee dat er in de media te vaak een eenzijdig beeld van de politiek wordt neergezet. "Het lijkt in de politiek te vaak te gaan om je gelijk te willen halen, in plaats van iedereen gelijk maken. Ik denk dat ze beter hun best moeten doen om de jongeren actief te betrekken."

"Misschien moet er nu, een jaar voor de verkiezingen, wel geïnvesteerd worden in programma's die de jongeren weten te bereiken. Dat moet dan online gebeuren en niet op de traditionele media. Daar zitten de jongeren, op het web. Er wordt daar écht niet enkel gesmeten met yolo's en lol's. Als politici de jongere doelgroep wil bereiken, moeten ze het gesprek aangaan met de jongeren. Of ik dat programma zou presenteren? Dat weet ik niet. Maar ik zou het graag willen maken!"

Of ik dat programma zou presenteren? Dat weet ik niet. Maar ik zou het graag willen maken!

Reporter Brecht Devoldere ging alvast langs bij een aantal wetstraatjournalisten om te onderzoeken of ze jongeren voor ogen hebben in hun verslaggeving. Beluister hieronder de reacties van Bart Verhulst, Marc Van de Looverbosch, Linda De Win en Johny Vansevenant.

De noodkreet van Joy Anna Thielemans maakte overigens direct een en ander los op Twitter:

Radio 1 Select