"Ik ben die Kafka bij de Belgische justitie zo beu"

2 juni 2015
"Als journalist die justitie al jaren volgt, ben ik die Kafka bij de Belgische justitie zo beu, hé." schreef Lars Bové op Twitter. Hij voegt toe: "Herstel de rechtsstaat!"

Bové kreeg 1 minuut om zijn standpunt te verduidelijken.

Al meer dan 10 jaar schrijf ik als journalist van De Tijd over justitie. En eerlijk gezegd: er valt altijd wat te schrijven, want justitie in België, dat is Kafka.

Criminelen die vrijkomen bij gebrek aan veiligheidspersoneel, 100 miljoen euro aan facturen die niet zijn betaald, processen die niet starten bij gebrek aan griffiers, rechtbanken die moeten sluiten bij gebrek aan schoonmaakpersoneel, zelfs magistraten die zonder toiletpapier vallen. Je kan het zo gek niet bedenken.

Eerlijk gezegd: ik ben dat beu. Je kan er eens goed mee lachen, maar eigenlijk is het triest. Is België wel een rechtsstaat? Ik vraag het me soms af.

Zijn er bijvoorbeeld al grote fraudezaken in ons land die hebben geleid tot zware veroordelingen? Nee, in België zijn we het gewoon geworden dat grote fraudezaken verjaren. We zijn het gewoon geworden dat justitie in 2015 nog altijd met papier werkt, en vonnissen toch nog altijd niet met 1 muisklik te vinden zijn.

Ik kan er nog eens 10 jaar artikels over schrijven, maar ik ben het eigenlijk beu. Ik wil dat jusititie eindelijke werkt. Herstel onze rechtsstaat. Of is dat teveel gevraagd in België?

foto © Getty Images