Ik ben dynamiet

16 februari 2019
Nietzsche is in de klauwen van de nazi's terecht gekomen. Hitler noemde hem de belangrijkste filosoof van het nationaalsocialisme. Hij gaf Mussolini voor zijn zestigste verjaardag het verzameld werk van Nietzsche cadeau. Dat maakt Nietzsche tot op vandaag controversieel.

Van kindsbeen af was Friedrich Nietzsche ziekelijk. Dat lezen we in Ik ben dynamiet, de prachtige biografie die Sue Prideaux over Nietzsche heeft geschreven. Hij leed aan ondraaglijke hoofdpijn, krampen en bloedingen. Zelfmedicatie maakte zijn lichamelijke toestand er niet beter op.

"Het licht deed helse pijn. Meestal zat hij in een verduisterde kamer achter gesloten gordijnen. Soms waagde hij een paar schreden buiten de deur, dan beschermde hij zichzelf tegen het licht met een parasol, een groengekleurde bril met dikke glazen en een snavelachtige groene zonneklep." Zijn mond was voortdurend onzichtbaar onder de snor en zijn ogen achter de groene brillenglazen. Heel zijn gezicht werd zwaar overschaduwd door een groene zonneklep. Dat gaf hem een griezelig gebrek aan expressie en een aura van noli me tangere.

Kortom, Nietzsche zag er ongeveer zo uit:

Door Koen gecorrigeerd portret van Nietzsche, mét bril en zonneklep

Tinneke Beeckman deelt met Nietzsche een grote liefde voor Spinoza: "Mijn eenzaamheid is nu tenminste een tweezaamheid, ik ben totaal verrukt, ik heb een voorganger!", zei Nietzsche toen hij Spinoza's geschriften ontdekte. 

Tinneke Beeckman heeft voor ons Ik ben dynamiet gelezen. Herbeluister het gesprek in 'Interne Keuken':