Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Culture Club

Mohamed Ouaamari: “Ik ben een fanboy van Rudi Vranckx. Als die morgen ontslagen wordt, zou ik gaan betogen."

vr 18 sep. - 9:47

“Eén van Rudi zijn pupillen is Yassine Atari, die ken ik al sinds mijn veertiende. De opvolging van Rudi is verzekerd.” Mohamed Ouaamari, fan van Rudi Vranckx en literair debutant. Hij werd na een ironische tweet op een congres met veel machtsvertoon als terreurverdachte opgepakt. Vandaag is hij gelukkig eerder bekend van zijn scherpe columns, online maatschappijkritiek en zijn huiskat Fristi.
Mohamed Ouaamari

En nu ook van zijn debuut 'Groetjes uit Vlaanderen': een zoektocht naar zijn Vlaamse identiteit als Antwerpse Europeaan met Marokkaanse roots. Hij leest graag Jef Geeraerts en Jommeke. Zijn ultieme leestip is 'Een honger' van Jamal Ouariachi.

Jef Geeraerts

“Ik vond Jef Geeraerts altijd cool omdat hij over Antwerpen schreef, en omdat ik nonkels had die altijd wel iemand kenden bij de Albanese maffia. Pas nu, jaren later, hoorde ik over zijn koloniaal verleden. Nu je het zegt: hij houdt wel opvallend veel van zwarte vrouwen. Je kan daar alleen maar duiding bij geven, heel eenvoudig. We kunnen de geschiedenis niet wissen.”

Het Kiel, dit is de heimat van Mohamed Ouaamari. Als je op Twitter zit, ken je hem vast, of toch minstens zijn kat Fristi. Zijn publiek leven begon met een bizarre arrestatie. Maar gelukkig is hij vandaag vooral bekend als columnist en online opiniemaker. En nu ook als auteur van zijn eerste boek, 'Groetjes uit Vlaanderen'. En dat alleen al is stof genoeg voor een goed gesprek!

Een stralend appartement op de bovenverdieping. De thee staat klaar. Er is minutieus opgeruimd. Naast de woonkamer een grote werkkamer met twee stoelen: een voor Mohamed, een voor zijn vrouw. En boeken in elke hoek. Een collectie in volle opbouw.

Tijdens een netwerkavond voor ondernemende studenten in 2015 tweette Mohamed uit verveling: Iemand netwerk tips? Luid "Allah u akbar" roepen is geen goede ijsbreker zeker? Iemand antwoordde: probeer eens. Mohamed reageerde: stel je voor, morgen in het nieuws: 25 doden en 93 gewonden na massahysterie in ING-gebouw. Die tweet was genoeg voor de Antwerpse politie om de zaal minuten later binnen te vallen met een explosievenhond en Mohamed te arresteren.

Ik heb mijn carrière niet te danken aan mijn arrestatie, hoewel dat wel eens gezegd wordt. Maar het is natuurlijk wel waar dat al die journalisten die mij toen zijn beginnen volgen, er nu nog altijd zijn. Dat is handig.

Nu is er 'Groetjes Uit Vlaanderen', waarin Mohamed Ouaamari de staat van zijn jonge leven opmaakt. Terwijl hij opgroeit, groeit ook het extreemrechts en de verwarring over zijn identiteit als Europese Antwerpenaar met Marokkaanse roots in een versnipperd België. En een Vlaanderen dat maar niet wil accepteren dat ook hij een Vlaming is. Soms hilarisch, soms tragisch. Een spiegel voor lezers van élke afkomst.

We zitten als mens allemaal in verschillende bubbels, je kan voortdurend wisselen van hokje. Pas als je je tot één hokje beperkt, dat je vervalt in extremisme of racisme. Als je de deur dichtdoet voor diversiteit, ben je een verliezer. Dat geldt voor nationalisten, moslims en extreemrechts.

Uit de boekenkast van Mohamed Ouaamari:

  • 'Tirza' – Arnon Grunberg
  • 'Grand Hotel Europa' – Ilja Leonard Pfeijffer
  • 'Volt' – Roderik Six
  • 'Kaas' – Willem Elsschot
  • 'Dossier K.' – Jef Geeraerts
  • 'De Asielzoeker' – Arnon Grunberg
  • 'Dertig worden voor beginners' – Yannick Dekeuckelaere
  • 'De vloek van Osama' – Rudi Vranckx
  • 'De Blauwbloezen' – Raoul Cauvin, Louis Salvérius, Willy Lambil 
  • 'Manifest van een Immigrant' – Suketa Mehta
  • 'Een Honger' – Jamal Ouariachi
  • 'Mijn ontelbare identiteiten' – Sinan Cankaya

Luister naar de 2e aflevering van Groen Gebladerte, met Mohamed Ouaamari:

Alle boeken die in deze podcast de revue passeerden vind je terug op langzullenwelezen.be, het boekenproject van de openbare omroep. Wil je nog meer lezen van en weten over Mohamed Ouaamari? Langzullenwelezen maakt samen met  met Vlaams-Nederlands Huis deBuren bouwpakketten om zelf een leesclub te organiseren over 'Groetjes uit Vlaanderen' en andere boeken. Neem een kijkje op www.langzullenwelezen.be/leesclubs.

Elke vrijdag hoor je ook een portret in 'Culture Club':

Als je deze podcast leuk vond, geef ‘m dan zeker een beoordeling in je favoriete podcast-app. En vergeet de andere afleveringen uit deze reeks én de vorige niet te beluisteren.' Groen Gebladerte' kwam tot stand in samenwerking met Sabam For Culture. De muziek werd speciaal voor ons gecomponeerd en uitgevoerd door Sander De Keere.

Een podcast van Langzullenwelezen voor Radio 1.

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet