"Ik ben een nouveau amish"

30 april 2019
Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar er bestaat een speciaal soort mens. Je kan ze herkennen aan een opgeheven hoofd en hun eten dat ze direct opeten zonder te fotograferen. Ja, ze hebben geen smartphone en Jovanka Steele is zo iemand. Ze noemt zichzelf 'nouveau amish'.

Ik heb nooit een smartphone gehad. Ik heb nooit een Insta-dingetje gehad, en het dichtste bij, "What's App" dat ik kom is als ik aan iemand vraag wat een app is. Jaja, Ik weet dat veel millennials zich nu duizelig beginnen te voelen: "Géén smartphone? Hoe is dat mogelijk? Hoe kan je ooit weten of mensen je leuk vinden?" Ja, beste millenials, ik ben keivreemd. Ik ben totaal tegen alle nieuwe technologie. Ik ben Nouveau Amish.

De mensen kunnen dat natuurlijk niet aan mij zien. Nog niet. Zo ging het ook voor de Amish toen zij 300 jaar geleden Amish begonnen te zijn: zonder persconferentie of iets, stopten ze met nieuwe technologie en duurde het lang voor mensen beseften dat ze waren veranderd. “Hm, ik vraag me af wat er aan de hand is met de Amish, hun kleren zien er zo ouderwets uit.” “Volgens mij is dat een fashion statement, ze willen gewoon vintage zijn!” “Ja, ok, maar wie gebruikt er nog ossen om het veld te ploegen? Kunnen ze geen paarden gebruiken zoals normale mensen?”

Maar tegenwoordig verandert alles sneller. En dus beginnen mensen zoals ik, die in 1999 zijn gestopt met nieuwe technologie, echt op te vallen. Ja, millenials, ik heb, "mensen zoals ik" gezegd. Want ik ben niet de enige. Er zijn meer Nieuwe Amish dan je denkt. We herkennen elkaar in het openbaar: wij zijn de mensen die ons hoofd omhoog houden, en naar de wereld kijken in plaats van boven een klein scherm te hangen. Ja, wij Nouveau Amish lezen boeken en kranten uit papier, we ontmoeten elkaar zonder naar rechts of links te swipen, en als we een leuke ervaring hebben, dan genieten wij ervan zonder de foto’s te posten en de opinies van anderen te verzamelen. We weten dat WIJ het leuk vinden, en dat is genoeg. Dus, beste andere Nouveau Amish: maak je geen zorgen. We bestaan. En de echte wereld bestaat ook nog. En nu moet ik weg, want mijn ossen staan klaar om mijn veld om te ploegen!

Beluister het middagjournaal van Jovanka Steele:

Lees ook: