“Ik ben als een nieuwsfreak geboren"

12 september 2016
De Ochtend, Jef Lambrecht, journalist
Beste collega's, we hebben vanmorgen erg droevig nieuws gekregen: onze oud-collega Jef Lambrecht is vannacht overleden. Hij vocht de afgelopen maanden tegen galblaaskanker. Een grote meneer die amper 68 is geworden... We hebben afgesproken met zijn familie dat we het nieuws kunnen brengen vanaf 13u. Dank aan alle collega's die hem in de laatste maanden van z'n leven met warmte omringd hebben. Met dit bericht bracht Griet De Craen, hoofdredactrice radionieuwsdienst, de collega's op de hoogte.

Jef Lambrecht was afkomstig van Avelgem aan de voet van de Kwaremont en daar was hij trots op. Hij studeerde sociale en politieke wetenschappen en culturele antropologie maar schreef toen al gedichten die verschenen in toonaangevende literaire bladen. 

Op zijn 30e verscheen Jef op de radionieuwsdienst waar hij als enige erin slaagde Kuifje-schrijver Hergé in het Nederland te interviewen. Ook zijn “ook dit nog-berichten” kregen veel meeval.

Ik ben in feite als een nieuwsfreak geboren. Ik heb het altijd gehad, van thuis uit.
Jef Lambrecht

Als eindredacteur beleefde Jef zijn “hoogtepunt” op 9 september 2001, toen de terroristische organisatie Al Qaeda toesloeg in New York en de Twin Towers met de grond gelijk maakten. Er volgden nog zes boeken over de ontwikkelingen in Afghanistan, Pakistan, Iran en de hele Arabische wereld.

Volgens mij is de enige echte revolutie die zich in die landen kan voltrekken een revolutie die getrokken wordt door vrouwen
Jef Lambrecht

Jef Lambrecht was ook kunstenaar en vond vaak inspiratie in anarchistische en politiek geladen installaties en projecten. Alles kon dienen, van gevonden voorwerpen tot van de muur getrokken affiches. Voorts trad hij op als curator van een tentoonstelling over de relaties tussen het Oosten en het Westen en een stelde een retrospectieve samen over zijn vriend Hugo Claus.

Collega Lucas Vanclooster maakte een mooi In Memoriam. (Luister onderaan)