“Ik ben gestopt met de pil omdat het libidoverlagend is”

23 maart 2018
Actrice Evelien Bosmans stopte een jaar geleden met de anticonceptiepil. Niet om aan kinderen te beginnen, maar omdat ze zich morgen maakte over de hoeveelheid hormonen die ze binnenkreeg door de pil.

Libidoverlagend?

Evelien Bosmans nam tien jaar de pil, totdat ze allerlei artikels begon te lezen over het anticonceptiemiddel. Samen met haar vriendinnen las ze in die artikels wat de pil precies doet met je lichaam. De pil was én is fantastisch, het zorgde voor seksuele vrijheid van de vrouw. Toch is het nog altijd niet duidelijk wat dat shot hormonen precies met je doet. “Het zou libidoverlagend zijn en dat is heel verontrustend,” zegt Evelien.

Samen met een aantal vriendinnen besliste Evelien een jaar geleden om te stoppen met de pil om die reden. “Wat nu dan,” vroeg Evelien zich af. Ze had geen kinderwens dus het was zoeken naar alternatieven, en die zijn niet talrijk. 

Ik zou dit systeem niet aanraden aan mijn zestienjarige dochter.

Evelien is nu overgeschakeld naar een computertje dat dankzij je lichaamstemperatuur kan aangeven of je vruchtbaar bent. “Daar is veel controverse over, en ik ben er ook niet helemaal voorstander van,” vertelt ze. Ze zou het niet meteen aanraden aan haar zestienjarige dochter. Het systeem klinkt niet erg waterdicht en is een optie als je het geen drama zou vinden om zwanger te worden. Wil dat dan zeggen dat Evelien kinderen wilt? “Helemaal niet, het systeem beweert zelfs heel betrouwbaar zijn,” zegt ze.

Alternatieven

Evelien en haar partner, Jonas Van Geel, hebben veel gepraat. “Dat waren interessante gesprekken,” zegt Evelien. Bij een groot van de mannen is er onbewust ingeslopen dat het normaal is dat de partner anticonceptie gebruikt om niet zwanger te worden. “We zijn meteen naar andere mogelijkheden beginnen kijken, zoals de mannenpil. Maar ik zou ook niet willen dat mijn lief hormonen neemt," vertelt ze.

Ik zou niet willen dat mijn lief hormonen neemt.

De Bende van Annemie belde met schrijfster en journaliste Heleen Debruyne. Ze stopte met de pil en haar libido ging pijlsnel de hoogte in. Haar mening over de mannenpil? Die kan je hieronder in het interview met De bende van Annemie beluisteren.

Lees ook

Lijst van artikels