"Ik ben gestopt met duiken, want het is allemaal naar de knoppen"

18 oktober 2020
© Radio 1
De roots van acteur en muzikant Tom Vermeir liggen in Koksijde. Daar krijg je er bij je geboorte meteen een stel zeebenen bij. Liefst van al vertoeft hij in, op of onder de zee. Hoewel hij met dat laatste gestopt is en wel om een specifieke reden.

Dat Tom Vermeir graag duikt, legt hij zelf als volgt uit in 'Touché': "Duiken is zoals theater. Je krijgt eerste een inleiding, waarin besproken wordt wat je te zien zal krijgen. Dan beleef je in stilte allemaal hetzelfde. Uiteindelijk kom je dan boven water of uit de theaterzaal en bespreek je uitbundig wat je net zag."

Treffende vergelijking en het gaat nog verder voor hem. "Ik heb van nature een aversie tegen spiritualiteit. Maar toch schuilt er iets spiritueels in mij. Tijdens het duiken ben je heel bewust bezig met je ademhaling. Je kan je hartslag ook heel laag krijgen."

Vriendschap met een vis

Tom Vermeir heeft een behoorlijk aantal duiken achter de rug. Maar er is één duik die hij niet snel zal vergeten: "In Thailand heb ik tijdens mijn 222ste duik voor het eerst een walvishaai gezien. Die was gigantisch, maar tegelijk zo speels. We hebben er helemaal rond gezwommen. Dat is een dier van 14 meter."

En dat is niet de enige ontmoeting onder water. "Ik heb ooit gedanst met een octopus. Die wou me eerste aanvallen, maar dat heeft hij dan toch niet gedaan." Dat je dus een band kan hebben met onderwaterdieren, gelooft Tom zeker. "Als dat met een hond kan, dan met een vis ook."

Laatste duik

En toch is hij sinds kort gestop met duiken. "Bij mijn laatste duik dacht ik: dit moet ik niet meer doen." De laatste tijd is er iets veranderd, vertelt hij: "Ik kijk graag naar de visjes, maar tegenwoordig zie je niets meer. Het koraal is afgebleekt. Het is allemaal naar de knoppen. We hebben het kapot gemaakt en ik denk dat het onomkeerbaar is."

Nieuwe hobby

Tom Vermeir hoefde niet ver te zoeken om een nieuwe hobby te vinden. Sinds kort spendeert hij zijn vrije tijd om een zeilboot. "Ik hou van traag reizen en zeilen is de ultieme tocht. Het is een gevecht met de natuur. Ooit wil ik veel tijd vrijmaken om lang te gaan zeilen." Hij mag dan geen guru-ambities hebben, er even tussenuit gaan kan hij iedereen aanraden. "Neem eens tijd om stil te staan bij belangrijke gebeurtenissen. Ik zoek die confrontatie graag op. En ik denk dat iedereen daarbij gebaat is." 

Meer weten?

Herbeluister het volledige gesprek via Radio 1 Select.

Lees ook: