"Ik ben helemaal geen fan van onze minister van justitie"

5 februari 2018
Advocaat Jan De Man pleitte tal van assisenzaken, de laatste dateert van 2016. Na 97 zaken was hij het nog niet beu, maar door de hervorming van het assisenhof komen veel zaken nu voor de correctionele rechtbank. Hij mist het pleiten, vooral omdat de procedures zo’n uniek karakter hadden.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zorgde vorig jaar voor een grondige hervorming van het assisenhof: alle misdaden kunnen sindsdien voor een gewone correctionele rechtbank komen. Strafpleiter Jan de Man beweert dat de uitdoving van assisen geen goede zaak is. Hij mist vooral de grondigheid van zo’n procedure. Heel het onderzoek werd namelijk opnieuw gedaan op de zitting. “Je voelde gewoon dat er veel werk werd gepresteerd,” zegt Jan. Volgens hem was het toen beter en heeft men iets afgeschaft dat goed werkte.

Ik ben absoluut geen fan van onze minister van Justitie.

Terug naar af

Jan bevestigt dat er een vereenvoudiging moest komen van assisen, maar niet op deze manier. In afwachting van de definitieve hervorming was er een tussenoplossing, die intussen is vernietigd door het Grondwettelijk Hof . “We zijn dus terug naar af en dat is bijzonder spijtig," beweert Jan. Hij is dan ook erg teleurgesteld in onze minister van Justitie. 

Het zijn allemaal lapmiddelen.

Buiten de hervorming van assisen zijn er nog een aantal veranderingen waar Jan De Man niet akkoord mee gaat. De marge om iemand onmiddellijk aan te houden is bijvoorbeeld verhoogd van twaalf maanden naar drie jaar. Dat is onder meer om overbevolking in de gevangenissen tegen te gaan. Een vergaande maatregel, volgens Jan, want wanneer een rechter beslist om een straf van drie jaar op te leggen, wil dat zeggen dat er iets ernstig is gebeurd. “Dat is geen doordachte politiek, maar een toepassing van lapmiddelen,” zegt hij.