"Ik ben het beu om te moeten horen dat veel moslims homofoob zijn"

5 januari 2016
"Ik ben het beu om te moeten horen dat veel moslims homofoob zijn"
Kawtar Akhandaf is een jonge (heteroseksuele) praktiserende moslima. Ze is het beu om steeds te moeten horen dat veel moslims homofoob zijn.

De Marokkaanse Kawtar Akhandaf studeert voor opvoeder en werkt op dit moment aan een proefschrift over “holebi en moslim zijn”. Zo hoopt ze te ontdekken of het mogelijk is om in deze maatschappij zowel een moslim als een holebi te zijn. Op deze manier wil ze ook het taboe doorbreken. Want ze is het beu om steeds te moeten horen dat moslims homofoob zijn.

Zelf heeft zij, net zoals haar vrienden, er “niets op tegen”. En dat geldt ook voor de gemiddelde, gematigde moslim, zegt ze.

Ook haar broers zijn laaiend enthousiast over het onderwerp. Die vinden het zelfs “superinteressant”.

En haar ouders? Die zijn wel wat terughoudend. Toch neemt Kawtar het hen niet kwalijk: “Mijn ouders zijn van een andere generatie, en ze kennen natuurlijk enkel wat zij hebben meegekregen van thuis. Namelijk dat het vies is, en niet mag.”

Voor haar thesis interviewde Kawtar “geleerden” (islamtheologen) van over de hele wereld) over het onderwerp. Zo kon ze een algemene mening vormen.

Eind januari moet ze haar thesis verdedigen, dus uiteraard heeft ze al enkele conclusies klaar:

Zo zeggen de islamtheologen die ze ondervroeg dat de homoseksuele daad (seks/gemeenschap hebben met iemand van hetzelfde geslacht) verboden is binnen de islam.

Maar de gevoelens, de gedachtegang en de aantrekkingskracht tot iemand van hetzelfde geslacht vinden ze wel een natuurlijk iets.

Het is natuurlijk om als mens aangetrokken te zijn tot schoonheid.

Eind januari volgen er nog meer conclusies.

Beluister het integrale interview in 'Hautekiet':