"Ik ben naar geen enkele studentenfuif geweest"

8 oktober 2017
Naar aanleiding van het 200-jarig bestaan van de universiteit van Gent zat De Ochtend op zaterdag 8 oktober live in Gent. Kersvers rector Rik Van de Walle en zijn voorganger Anne De Paepe waren te gast en blikten terug op een woelige verkiezingsperiode.

Van de Walle is al sinds 1 oktober aan de slag als rector maar op maandag 9 oktober wordt hij officieel ingehuldigd, dag op dag 200 jaar na de oprichting van de universiteit. Met de verkiezing van Van de Walle kwam een einde aan een maandenlange verkiezingsstrijd. “Er is onrust en veel debat geweest. Je kan je afvragen of er acht rondes nodig waren, telkens met ongeveer 60 procent van de stemmen. Het bewoog niet maar aan het einde van de rit hebben we de rangen gesloten.” De nieuwe rector benadrukt dat er wel een goede verstandhouding is met zijn voorganger De Paepe. “We moeten de perceptie keren. Daarom zijn we hier vandaag ook samen. We zijn altijd 'on speaking terms’ gebleven.”

Witte aula's

Wat de rector wel zorgen baart, is het gebrek aan diversiteit aan de Gentse universiteit. “De aula’s zijn witter dan de stad. Universiteiten kunnen zich dit echt niet veroorloven maar we kunnen het niet alleen oplossen. We gaan partnerschappen moeten aangaan, met scholen, overheden en jeugdbewegingen.”

Studentenleven

Ondanks zijn liefde voor wiskunde koos de rector voor de studie burgerlijk ingenieur.

Ik kan niet zeggen dat ik me in het studentenleven gesmeten heb. Ik ben naar geen enkele fuif geweest. Ik zat wel in tal van raden om de studenten te vertegenwoordigen. Ik was eigenlijk een onzichtbare student.