“Ik ben niet gelovig, maar Lourdes is de hoofdstad van de hoop”

18 juli 2019
Foto's: Michiel Hendryckx
Frankrijk, dat is ook het land van de bergen, van de Alpen en de Pyreneeën. Michiel heeft een duidelijke voorkeur, al had hij dat zelf niet meteen door. “Ik heb dus een boek gemaakt over Frankrijk en wat blijkt: er staat eigenlijk geen enkele foto van de Alpen in, ‘t is allemaal Pyreneeën.”

Kleurpotloden en melkchocolade

Dat komt misschien omdat hij dat gebergte als eerste ontdekte. “En het doet me minder aan melkchocolade denken. De Alpen hebben iets van ‘kleurpotloden en melkchocolade’, het is een gebergte dat ik daardoor precies niet au sérieux neem. En de Pyreneeën zijn dan nog eens de grens met Spanje, een land waar ik ook een grote affiniteit mee heb."'

La Mongie-Tourmalet (Pyreneeën)

De Pyreneeën, dat is ook Lourdes, het bedevaartsoord aan de voet van die bergketen. “Ik ga nooit vergeten dat ik met een vriend op de scooter door Frankrijk aan het reizen was en we ‘gingen eens gaan lachen in Lourdes’. Maar binnen de 10 minuten was ik van een heel andere mening. Ik ben niet gelovig, maar Lourdes is de hoofdstad van de hoop in de wereld, alles ademt dat uit, je kunt er alleen maar respect voor hebben.”

 

Lourdes

“Ik ben al vaak teruggekeerd naar Lourdes, ik vind het een ongelofelijk interessante plek. De meeste mensen die daar komen en ziek zijn, weten dat er een heel kleine kans is op een mirakel. Maar het zijn allemaal zieke en gekwetste mensen onder elkaar, die daarin ook veel steun vinden, in dat samenzijn.”

Maria had wel smaak. Waar ze verschenen is, is het meestal zeer mooi.

“En dat in die prachtige omgeving. Want dat moet je wel toegeven, Maria had wel smaak. Waar ze verschenen is, is het meestal zeer mooi, zeker ook in Lourdes, aan de voet van de Pyreneeën.”

Groepsfoto in Lourdes

Beluister het volledige fragment:

Lees ook: