“Ik ben niet gemeen, maar ik heb wel gemeen gehandeld”

2 maart 2017
Oud-president George Bush waarschuwde in een interview met de Amerikaanse zender NBC over het verslavend effect van macht. Bart de Bondt, ex-CEO van ING Verzekeringen, was zelf verslaafd aan macht. Vandaag begeleidt hij mensen die aan deze verslaving lijden. "Ik zeg altijd: als het aan de kop stinkt, dan stinkt de hele vis."

Bart de Bondt heeft zich twintig jaar lang kapot gewerkt om zich bovenaan de hiërarchische ladder te plaatsen. Hij was succesvol, getalenteerd en had op die manier gemakkelijk kunnen doorgaan tot zijn 65ste.

Bij de start van de financiële crisis was de Bondt amper een half jaar CEO. Hij hield nog twee jaar stand als baas van ING Verzekeringen tot hij besloot om ontslag te nemen. “Ik ben nooit gelukkig geweest bij ING. En dat heeft niets met het bedrijf te maken. Als jongere koos ik voor de financiële zekerheid, terwijl mijn hart bij de radio lag.”

Bij heel wat leidinggevenden en CEO’s leeft de overtuiging dat je pas waardevol bent als je resultaten behaalt. 'Doen' is er belangrijker dan 'zijn'

Eénmaal succesvol, kreeg hij aanzien en macht. “Die ging ik onbewust gebruiken als compensatie voor al die jaren inspanning,” vertelt hij. “Knopen doorhakken deed ik niet meer op basis van argumenten maar op basis van mijn positie. Ik begon collega’s en oversten te manipuleren. Dat was niet eerlijk, noch integer.”

Mijn resultaatgerichtheid zorgde ervoor dat ik als een bulldozer over mensen ging

Die overtuiging probeert hij vandaag om te buigen door workshops te geven rond leiderschap. Hij wilt dat bedrijfsleiders de kracht ontwikkelen om authentiek leiding te geven. “Ik zeg altijd: de vis stinkt aan de kop. Als je iets wil herstellen in een organisatie, dan moet je aan de kop starten."

Als het aan de kop stinkt, dan stinkt de hele vis

Authentiek handelen vergt als leidinggevende veel lef. “Het vraagt inspanning om stil te staan bij de vraag: wie ben ik en wat zijn mijn normen? Maar uiteindelijk is dat de enige manier om gelukkig te zijn om jezelf te realiseren.”