"Ik ben niet jong genoeg om alles te weten."

12 december 2019
Jongeren worden, in tegenstelling tot algemene vooroordelen, steeds activistischer. Dat is ook Jovanka Steele opgevallen. Maar ze heeft een paar vragen. Welke die zijn, hoor je in haar middagjournaal hieronder.

Dankzij de klimaatspijbelaars, zijn jonge mensen wakker geworden voor de grote problemen van onze tijd. Vorige week las ik in de krant een groot artikel over een elfjarige jongen die hard aan het actievoeren is tegen roken. En nu zit mijn hoofd vol vragen.

Ten eerste: Wat weet een elfjarig kind over roken? Begon hij te roken toen hij zes jaar was en is hij speciaal uit het afkickcentrum gekomen om ons te waarschuwen? Mijn tweede vraag is: hoe krijgen deze kinderen een publiek profiel? Was het dat hij op een dag klaagde over sigarettenrook en zijn ouders alles lieten vallen om de krant te mailen over het gesprek met hun zoontje?

En mijn derde vraag: wanneer zijn we begonnen met levensadvies aan kinderen te vragen? “Vorige week hadden we een probleem met onze elektriciteit. Gelukkig hebben onze buren een achtjarig dochtertje, die alles heeft gerepareerd. En haar zusje heeft onze belastingsbrief ingevuld.”

Kijk, het gevaar van sigaretten is een keibelangrijk onderwerp. Maar waarom doen wij alsof we dat niet wisten? We weten dat al 60 jaar! Is dit nu echt wat we in de komende jaren moeten verwachten? Je gaat naar de dokter met hoofdpijn en hij zegt: “oei mevrouw, dat is werk voor een specialist. Hier aan de overkant is een kleuterschool en daar zijn een paar vierjarige kinderen die een perfecte diagnose kunnen maken!” Jaja, in de wijze woorden van Oscar Wilde: "ik ben niet jong genoeg om alles te weten."