Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De toestand is hopeloos maar niet ernstig

"Ik ben niet succesvol ondanks, maar dankzij mijn autisme"

zo 7 feb. - 5:10

Magali De Reu is ondernemer en journaliste die haar eigen kanaal oprichtte, Tech Mag. In haar column voor 'De toestand is hopeloos maar niet ernstig' reageert ze op een artikel over ADHD in 'De Morgen'. De Reu heeft ADHD en autisme en vindt dat diagnoses, artikels en zogenaamd auti- en ADHD-vriendelijke maatregelen veel te eenzijdig, te mannelijk en te vooringenomen zijn.
Magali

Ik ben niet zoals u.

Op mijn veertiende kreeg ik de diagnose van ADHD en die van het syndroom van Asperger, vandaag eerder Autismespectrumstoornis (ASS) autisme genoemd. Ik zou altijd begeleiding nodig hebben om te kunnen functioneren in het dagelijkse leven. Vandaag ben ik een goed boerende freelance copywriter met een eigen talkshow Techmag, die jaar na jaar groeit.

Zo kreeg ik samen met mijn diagnose heel wat antwoorden, maar ook veel vragen.

Ook in de psychologie bestaan er heel wat vooroordelen. Ik pleit bij deze voor een ruimere blik en een focus op kansen in plaats van beperkingen. Niet toevallig ben ik daar ook een boek over aan het schrijven.

Zo kreeg ik samen met mijn diagnose heel wat antwoorden, maar ook veel vragen. Ik was toch niet geobsedeerd door computers of treinen? In tegenstelling tot wat het DSM voorschrijft, ben ik toch extreem extravert? En ik heb toch totaal geen gebrek aan empathie? Hooguit kan ik sociale normen en gedragscodes wat minder goed inschatten.

Ook bij mij is er sprake van een stevige cocktail, die mijn psychologen liever reduceren tot ‘Autismespectrumstoornis, ADHD en OCD’

De verklaring hiervoor: ontwikkelingsstoornissen zijn heterogeen. Ze manifesteren zich dus bij iedereen op een verschillende manier.  Daarnaast hebben vrouwen over het algemeen andere symptomen dan mannen, en leren ze hoe ze bepaalde beperkingen kunnen maskeren of compenseren.  En dan heb ik het nog niet eens gehad over het feit dat bij ongeveer 70% van de vrouwen met ASS sprake is van bijkomende problemen en stoornissen. In die mate dat er soms zelfs een extra diagnose wordt gesteld. De zogeheten comorbiditeit.

Ook bij mij is er sprake van een stevige cocktail, die mijn psychologen liever reduceren tot ‘Autismespectrumstoornis, ADHD en OCD’. Door die mooie mix ben ik heel impulsief, communiceer ik zeer direct, heb ik voortdurend nood aan nieuwe impulsen terwijl ik tegelijk heel snel overprikkeld geraak en  heb ik last van angst- en hechtingsproblemen.

Aan leren autorijden of verder studeren mocht ik überhaupt niet denken, want zulke dingen waren niet voor mij weggelegd.

In mijn 31-jarige bestaan is dat geen evidentie geweest. Want sociaal onaanvaardbaar gedrag is bij vrouwen nóg meer onaanvaardbaar. Bovendien werd mij thuis en op school een hele rits voor mij absurde maar zogezegd  auti-vriendelijke maatregelen en principes opgelegd. Aan leren autorijden of verder studeren mocht ik überhaupt niet denken, want zulke dingen waren niet voor mij weggelegd. Ik werd in een keurslijf van de doorsnee, klassieke autist gestoken. Kortom: ik was niet normaal. Daarbuiten voldeed ik ook niet aan de norm van heteroseksualiteit, wat volgens de meer recente onderzoeken óók typisch is voor vrouwen met ASS.

Maar alsjeblieft, heb vooral geen medelijden

Maar alsjeblieft, heb vooral geen medelijden. Want ik heb mij in juni 2015 bevrijd van dit heet hangijzer. Ik was ongelukkig door het opgelegde conformisme, en werd zelfstandig. Niet alleen door een eigen bloeiend bedrijfje te starten, maar ook mentaal. Mijn ongeremdheid en directheid gebruikte ik om een business maar ook om een persoonlijkheid uit te bouwen. Mijn extreme oog voor detail komt vandaag van pas bij het schrijven en verbeteren van teksten. Mijn zwart-wit denken resulteert in een ongebreideld doorzettingsvermogen. En zo is Autismespectrumstoornis allesbehalve een beperking, maar in de eerste plaats een verrijking. En dat is bij elke stoornis het geval. Die boodschap ga ik de komende maanden naar buiten blijven brengen.

Beluister de column van Magali De Reu via Radio 1 Select (Je hoort er de meest recente fragmenten van Radio 1)

Magali De Reu reageerde op dit artikel uit 'De Morgen': 'Vrouwen kunnen hun autisme beter verbergen'

Ontdek ook de andere columns uit de uitzending:

 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet