'Ik ben niet voor het glazen-plafondfeminisme'

17 juni 2017
In de zwoele zomer van 1976 verscheen 'De Schaamte voorbij', een autobiografisch verhaal van Anja Meulenbelt, waarmee ze naam maakte als schrijfster en voortrekker van de tweede feministische golf, die toen volop woedde. Nu, 40 jaar later, beleven we weer een hete lente, in woelige tijden, en Anja Meulenbelt is er nog altijd, met alweer een nieuw boek: 'Feminisme. Terug van nooit weggeweest'.

Voor Anja Meulenbelt is 'Eerlijk delen en niet slaan' de beste definitie van feminisme. "Gelijkheid tussen mannen en vrouwen is een problematisch begrip" legt ze uit. "Want met wat kan je gelijkheid vergelijken als er tussen mannen onderling en vrouwen onderling ook geen gelijkheid is. Ik spreek liever over eerlijk delen, over betaald en onbetaald werk met elkaar delen, vrijheid delen, en vooral niet slaan, want ondanks emancipatie is (seksueel) geweld niet afgenomen, en dat is schandelijk."

Feminisme moet volgens Meulenbelt ook meer van mannen komen. "Het grote deel van het werk binnenshuis, het onbetaalde werk , de zorg, dat is nog steeds vrouwenwerk, en dat maakt nog steeds dat vrouwen ongelijk zijn."

Sekse, klasse en kleur

In de 40 jaar dat zij actief is in de vrouwenbeweging is er veel veranderd, zegt Meulenbelt. "De vraag is niet langer 'wat is goed voor vrouwen? ' maar de vraag is wel 'In wat voor wereld willen we leven?'. Als we het hebben over rechtvaardigheid moet je niet alleen kijken naar wat er zich tussen vrouwen en mannen afspeelt, maar ook tussen vrouwen onderling, vrouwen die gekleurd zijn, of vluchteling. Kleur en klasse zijn heel belangrijk, het draait niet alleen maar om sekse. Het leven is voor een groot deel van de mensen onzekerder geworden.

Links ligt overal op apegapen. Toch is de linkerzijde belangrijk voor het feminisme volgens Meulenbelt. "Als je niet links bent, dan ben je voor mij niet feministisch, want dan betekent dat dat je alleen feministisch bent voor vrouwen die binnen het neo-liberale systeem proberen hogerop te geraken, en dat vind ik niet voldoende. Met mijn verhaal zal ik meer medestanders krijgen want er zijn veel vrouwen die vinden dat feminisme alleen maar gaat over het glazen plafond, terwijl veel vrouwen zelfs niet in de buurt komen van het glazen plafond."

Als ik kijk naar wat er nu allemaal aan het bewegen is, ben ik niet pessimistisch

"Het leek alsof het feminisme een beetje was weggeëbd", gaat Meulenbelt verder. "Maar dankzij Trump hebben we een geweldige opleving gezien. 4,5 miljoen mensen, vooral vrouwen, die over de hele wereld de straat opgingen. Sindsdien zijn er meer actiegroepen bijgekomen."